За убиство бескућника пет и по година затвора

Виши суд у Новом Саду донео је пресуду којом се прихвата споразум о признању кривичног дела, закључен између заменика Вишег јавног тужиоца у Новом Саду, окривљеног Арифи Арбена (40) и његовог браниоца, те га огласио кривим због извршења кривичног дела убиство у прекорачењу граница нужне одбране.
pravda, pixabay
Фото: pixabay.com

Окривљеном је изречена казна затвора у трајању од пет година и шест месеци, у коју се урачунава време проведено у притвору.

Оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду окривљеном је стављено на терет да је 6. јуна 2020. у Кисачкој улици број 68, након краћег вербалног сукоба с оштећеним С. С. и након што му је оштећени ножем задао убодну рану у виду тешке телесне повреде, прекорачењем граница нужне одбране, неопходно потребне да од свог добра одбије истовремени противправни напад и услед јаке раздражености, лишио живота оштећеног.

Иначе, окривљени у поступку није признао дело које му се оптужницом ставља на терет.

Арифи Арбену је продужен притвор до упућивања у завод за извршење кривичних санкција, а најдуже док не истекне време трајања кривичне санкције изречене у првостепеној пресуди.

Будући да су се окривљени, његов бранилац и заменик Вишег јавног тужиоца у Новом Саду након објављивања пресуде одрекли права на жалбу, пресуда је правноснажна. Законски заступник иза покојног оштећеног се ради остваривања имовинскоправног захтева упућује на парницу.

Арифи Арбен родом из Косовске Митровице, без држављанства, докумената и занимања, са седам разреда школе, првобитно је осуђен, 17. новембра прошле године, на четири и по године затвора због убиства уз прекорачење граница нужне одбране.

Предеседник већа судија Видоје Митрић је тада, при образлагању пресуде, ракао да је казна блага, иако је оптужени осуђиван, зато што је и сам био убоден ножем приликом догађаја, због чега је и оперисан.

Подсетимо, до сукоба између окривљеног и сада покојног оштећеног бескућника С. С. дошло је у тренутку када су обојица били у алкохолисаном стању.

Они су се најпре посвађали, а потом је оштећени убо у стомак окривљеног који га је оборио на земљу и одузео му нож. Након тога, Арифи Арбен је наставио да С. С. задаје ударце песницом у пределу лица и врата где се налазе витални органи, па је оштећени задобио вишеструке повреде и крварења услед којих је преминуо на лицу места.

        Д. Николић

       М. Вујачић

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести