БЕОГРАД ЖАРИШТЕ ЕПИДЕМИЈЕ МАЛИХ БОГИЊА Међу оболелима ЈЕДАНАЕСТОРО ДЕЦЕ

У Србији је, закључно са 29. мартом, регистровано укупно 46 случајева малих богиња, од тога 39 случајева забележено је на територији града Београда, саопштено је из Института за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут”.
а
Фото: Pixabay

У главном граду 31 случај потврђен у Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”, а осам оболелих особа су породични контакти лабораторијски потврђених случајева.

Међу оболелима је 11 деце узраста од једне до пет година, од којих је деветоро било невакцинисано, једно је примило једну дозу вакцине са компонентом против морбила, а једно је непознатог вакциналног статуса, десет невакцинисаних особа узраста од 8 до 25 година, две потпуно вакцинисане особе узраста 14 и 16 година, као и 16 особа старијих од 35 година непознатог вакциналног статуса.

Компликација у виду упале плућа била је присутна код троје оболелих.

Дана 13. фебруара 2024. године потврђене су мале богиње у Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”, код особе са територије Новог Сада узраста 46 година, која је непотпуно вакцинисана једном дозом вакцине.

Један случај малих богиња потврђен је 20. фебруара 2024. године код детета са територије Сремског округа (Стара Пазова), које је у другој години живота и није вакцинисано.

Дана 25. фебруара 2024. године потврђен је случај малих богиња код невакцинисаног детета са територије Севернобанатског округа, узраста 13 месеци.

Љ. П.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести