ДА ЛИ ЋЕ МИНИ РАСПУСТ БИТИ ПРОДУЖЕН? Прехладе и вирусне инфекције ДЕСЕТКОВАЛЕ број ђака и наставника! Министарка здравља ОТКРИЛА каква је ситуација у Војводини

Прехладе су проузроковале значајне проблеме не само међу школарцима, већ и међу наставницима, који су све чешће били на боловањима због разних вирусних инфекција.
a
Фото: pixabay.com / dnevnik.rs

Због тога су родитељи све више забринути и питају се да ли ће мини школски распуст за Дан државности и Сретење можда бити продужен како би се смањила могућност ширења инфекција.

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" редовно прати актуелну епидемиолошку ситуацију. Они су детаљно размотрити могућност продужења распуста за Сретење како би се заштитило здравље ученика и особља школа.

За "Блиц" су се раније огласили "Батута" државне установе која је најрелевантнија када су у питању епидемиолошке прогнозе.

Тренутна епидемиолошка ситуација не налаже посебне мере у школским и другим колективима. Нема епидемиолошких индикација за продужавање школског распуста. Затварања школа или прелазак на онлајн наставу због повећане циркулације узрочника током сезоне респираторних инфекција има ограничен утицај на учесталост респираторних инфекција, јер се тиме не спречавају контакти деце који се, по правилу, одвијају и ван школе. Другачија епидемиолошка ситуација је била у време епидемије корона вируса - рекли су раније за "Блиц" из "Батута".

У школским и другим колективима се не примењују посебне мере превенције, осим општих које је потребно континуирано примењивати током трајања сезоне респираторних инфекција.

Институт наглашава важност општих мера превенције, попут редовног прања и дезинфекције руку, проветравања просторија и избегавања контакта са другим особама у периодима када је неко болестан.

Шта кажу из Министарства просвете

Након препоруке "Батута" Министарства здравља, Министарство просвете доноси коначну одлуку о евентуалном продужетку распуста.

- Иницијатива за продужетак распуста није до сада стигла Министарству просвете. Као и увек, одлуку о евентуалном продужетку распуста због епидемиолошке ситуације, Министарство просвете доноси на препоруку надлежне институције Министарства здравља, односно Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", који континуирано прати епидемиолошку ситуацију - наводе из овог министарства за "Блиц".

Слична ситуација била је и када се дебатовало о томе да ли ће бити продужен зимски распуст када је Даница Грујичић, министарка здравља оценила да нема разлога за продужење школског распуста у Војводини због оболелих од грипа и респираторних вируса.

Грујичић је казала тада да је целокупну анализу пратио Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" и на основу тога је откривено да је највећа заступљеност респираторних инфекција код деце од четири године, односно да су вртићи најкритичнији, али и да ти бројеви показују да на нема разлога за продужење распуста у Војводини.

Не "заостају" ни средњошколци

Александар Марков, председник Форума београдских гимназија говори за „Блиц“ да за основним школама, када је у питању број деце и наставног особља које одсуствује због вируса, не заостају и средње школе.

- Слична је ситуација и у гимназијама. Доста је наставника који су на боловању, а има и доста деца која одсуствују. У просеку, по одељењу фали пет-шест ученика због болести, а када се на то додају и други изостанци, око девет ђака не долази на наставу. У питању је трећина одељења, то није мало - каже раније Марков.

Истиче да су у питању одсуства због актуелних респираторних болести које сада владају током сезоне грипа.

- Око 10 одсто наставника не долази у школу јер одсуствују због боловања. Није то ситуација само у гимназији у којој ја радим. Колико чујем, слична је ситуација и у другим гимназијама. Министарство просвете и стручњаци ће на крају да одлуче да ли је то довољан разлог да се мења ритам рада, и уведе ванредни распуст - рекао је раније он за "Блиц".

Дневник/Ало/Блиц

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести