ДЕЦА СЕ ЗАРАЗЕ И ПРЕКО ИГРАЧАКА Лекар објаснио како се преносе мале богиње, ево који су први симптоми

Мале богиње су веома заразне, преносе се капљичним путем или преко руку које су загађене секретом.
lekar doktor pix
Фото: pixabay.com

То се код деце догађа највише у вртићу, јер они дирају нос који цури, а могу се заразити и преко играчака, објашњава педијатар др Саша Милићевић.

Како ододаје др Милићевић, такође се може пренети преко самог осипа, односно додиром.

- Морбиле су заправо најзаразнија осипна грозница која постоји код деце. Што се мере превенције тиче, требало би деци давати што више витамина, да мирују. Врло је важан тај епидемиолошки податак, да ако се зна да неко има морбиле у вртићу, да дете не треба слати у колектив. Што се маски тиче, мислим да деца не би требало да их носе, бар не сада, али руке треба да перу чешће. Она деца која су вакцинисана, она нису у ризику, објашњава он.

Вакцинација је једина ефикасна превентивна мера која доводи до стварања солидног и дуготрајног (доживотног) имунитета.

- MMR вакцина се даје у 2 дозе: деци у другој години живота (правовремено дата вакцина је у узрасту од 12 - 15 месеци) и у 7. години живота (у оквиру припрема за полазак у школу), наводи се на сајту Градског завода за јавно здравље Београд.

Фото: Dnevnik.rs

Симптоми малих богиња

Како објашњава др Саша Милићевић, симптоми малих богиња су слични прехлади.

- Први симптоми могу бити температура, малаксалост, цурење из носа, често буду очи црвене и дете одбија да једе. То у почетку личи на било коју респираторну инфекцију, на било који вирус.

И онда се тек после тога појављује оспа која се обично појављује иза ушију, па се спуста доле. Дете изгледа као када би се сликарска четкица умочила у црвену боју и дете се порпска тиме. Малишани добијају израз такотване "плачне маске", очи буду црвене, лице буде осуто тим променама, и дете делује тужно, објашњава др Милићевић.

Kurir.rs/Telegraf/Пренео: М. Н.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести