НАЛОЖЕНО ЧЕШЉАЊЕ МЕДИЦИНСКИХ КАРТОНА Педијатри зову родитеље да хитно вакцинишу децу ЛЕКАРИ СТРЕПЕ ОД НОВЕ ЕПИДЕМИЈЕ МАЛИХ БОГИЊА

Први случај малих богиња регистрован је у Србији, и због морбила хоспитализовано је дете старо 15 година, из Београда, које није вакцинисано ниједном дозом вакцине против ове болести која може да изазове и врло опасне здравствене компликације.
m
Фото: Pixabay.com/Dnevnik.rs

Докторка Славица Марис из Градског завода за јавно здравље Београда каже да је наложена ванредна ревизија картотека и да се позивају на имунизацију деца која нису примила вакцину.

- Ми смо свакодневно у комуникацији са домовима здравља, са начелницима педијатрије. Налаже се ванредна ревизија картотека, позивају деца која нису вакцинисана и она која треба да приме вакцину у складу са календаром имунизације - рекла је др Марис гостујући у Београдској хроници.

Истиче да је Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" доставио свим здравственим установама у земљи предлог мера за пооштрен надзор.

- Те мере се достављају свим здравственим установама на територији Србије, што подразумева пријаву сваке сумње, лабораторијску дијагностику, изолацију, лечење пацијента, епидемиолошки надзор, здравствени надзор, као и имунизацију контаката осетљивих особа који су биле у контакту са оболелима унутар 72 сата - навела је она.

"Постоји ризик од нове епидемије"

Докторка Славица Марис и епидемиолог др Небојша Бохуцки изјавили су за медије да због недовољног обима вакцинације постоји ризик од поновног избијања епидемије морбила, а на то упозоравају и други лекари већ данима.

- Спорадично се региструју мале богиње на територији Београда. Велику епидемију последњи пут имали смо 2018. године, када је укупан број оболелих био преко 6.000, а на територији Београда било је 2.000 године. Ово је први случај потврђених морбила ове године. Свакако постоји ризик за епидемију. Морам поменути да је јако низак обухват првом дозом ММР вакцине. Само у 2023. година проценат примљене друге дозе вакцине је 86 одсто, што је апсолутно недовољно - каже др Славица Марис.

Фото: pixabay.com

Недостаје нам колективни имунитет

Да би се стекао колективни имунитет, потребно је да минимум 95 одсто грађана буде потпуно вакцинисано, напоменули су раније лекари, од чега је Србија прилично далеко. Како смо раније писали, епидемија морбила већ је проглашена у Румунији и појединим деловима Босне и Херцеговине.

Нема лека, само вакцина штити

- Прва доза вакцине се даје у другој години живота, и обухват том вакцином у нашој земљи, према подацима “Батута” из 2022. је 81,3 одсто, а треба да буде 95 одсто. С тим што је 2021. било још слабије и тада је био 74,8 одсто. Ревакцина се даје у седмој години живота, пре полазак у школу, и обухват из 2022. је 89,5 одсто - рекао је епидемиолог Небојша Бохуцк.

Прве сумње стигле јуче

Градском завода за јавно здравље у Београду су са Инфективне клинике су током јучерашњег дана пријавиле сумњу на мале богиње.

Затим је са Института „Торлак“ током поподнева стигла потврда да петнаестогодишње дете има мале богиње.

Др Славица Марис, епидемиолог из Градског завода за јавно здравље, открила је да је није вакцинисан због здравствених разлога. Како је навела, мале богиње је највероватније добио од мајке, која има исте симптоме и чији се резултати тек очекују.

Оболели дечак је хоспитализован због запаљења плућа на Клиници за инфективне и тропске болести „Проф. др Коста Тодоровић”

Постоји могућност да мале богиње има и његова мајка, која има исте симптоме као дете, али се још увек чека на резултате испитивања њеног здравственог стања.

Ово је први случај након скоро 10 месеци, а како је недавно упозорила и Светска здравствена организација (СЗО), неопходно је да све земље повећају вакцинални обухват да не би дошло до „експлозије“ случајева малих богиња у Европи и епидемије.

Међутим, постоје и особе које су примиле само по једну дозу вакцине, јер једноставно нису стасали за другу или из неких других разлога нису примили једну или две дозе.

Фото: Dnevnik (Aleksandra Erski), ilustracija

Ко је сада најугроженији?

Морбили су најопаснији у најранијем периоду живота, тада децу чувају једино пасивно пренета антитела мајке око пола године, буде и до девет месеци, а након годину дана их сигурно више немају.

- Имунизација против морбила код нас је почела 1971. године, а са другом дозом ревакцинација је започела 1996. године. То значи да, пошто је ревакцина била у 12. години живота, генерација рођена између 1970. до генерације 1984. су са једном дозом вакцинисани, већ генерација 1984. године је у својој 12. години 1996. године добила и другу дозу. Они могу сада да оболе јер су добили само једну дозу вакцине - каже епидемиолог Бохуц.

Почиње као грип, а после 14 дана јављају се оспе

Инкубација траје 11-12 дана. Болест је у почетку неспецифична, а тада је најзаразнија. Јавља се цурење носа, повишена температура, кашаљ, нарушено опште стање, малаксалост, коњуктивис, црвенило очију, нос је запушен или цури. Личи на грип.

Када се јаве оспе по телу, почев од лица, тада се већ види да се нешто дешава.

- Док нема ништа по кожи мисли се само је неко прехлађен или да има грип. До појаве оспе треба 14 дана, а оспе трају 5-6 дана. Оспе почињу на лицу, у горњем делу врата и полако се спуштају ка шакама и стопалима – објаснио је др Бохуц.

Први симптоми почели у јануару

Заражени дечак је прве симптоме малих богиња добио 31. јануара, док је његова мајка симптоме имала још 22. јануара. Симптоми су били у виду :

повишене температуре

гушобоље

дијареје

умора

тежине у очним капцим

У усној дупљи јавиле су се промене сличне афтама, након чега се јавила и оспа прво по лицу, а затим ушима и врату, а касније се проширила по телу. Дете је имало типичну клиничку слику морбила - каже докторка Марис.

Постоји могућност да је заражена и мајка

Породица се недавно вратила из иностранства, а обољевање се повезује са мајком.

- Дете се јавило на преглед на Инфективну клинику, где је постављена сумња да се ради о малим богињама. Имало је и упалу плућа и примљено је на болничко лечење. Када смо извршили узорковање бриса за доказивање генома за узорковање овог вируса добили смо потврду да се ради о малим богињама - рекла је др Марис.

(Информер)

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести