Додатне олакшице за мале радио и ТВ емитере

БЕОГРАД: Привредна комора Србије (ПКС) и Организација музичких аутора (СОКОЈ) потписали су споразум који предвиђа додатни попуст на минималне тарифе које локалне радио и ТВ станице плаћају том удружењу за емитовање музичких дела.
televizija pixabay
Фото: pixabay.com

Процењује се да ће, захваљујући овој олакшици, мали емитери уштедети више милиона динара годишње.

СОКОЈ је изашао у сусрет предлогу Одбора за радиодифузију при Удружењу креативне индустрије ПКС и Удружења радио станица РАБ и увео додатне попусте на такозвану минималну накнаду.

Установљена је детаљнија скала наплате, сразмерна броју становника где се емитује радио и ТВ програм тако да ће локалне станице у малим местима плаћати знатно мање износе, каже Мирко Прља, секретар Удружења креативне индустрије ПКС.

Према сталном параметру за утврђивање висине минималне накнаде, за емитере у Војводини попуст износи 10 одсто, за регион Централне и Западне Србије 20, а за Источну и Јужну Србију - 30 процената.

СОКОЈ и ПКС договорили су додатне попусте на минималну накнаду у зависности од броја становника у седишту корисника. Локалне радио и ТВ станице које емитују програм у месту са највише 10.000 становника, имаће додатни попуст од 20 одсто на прописане минималне накнаде, у већим местима, између 10 и 30 хиљада житеља - 15 одсто, док ће у општинама до 100 хиљада становника попуст износити пет одсто.

Месечна накнада коју ће плаћати радио станице за емитовање музике биће умањена за договорени проценат, уз постојећи стимулативни попуст од 50 одсто редовним платишама, објаснио је Прља.

Свакој радио или телевизијској станици која има основ за примену минималне накнаде, одобриће се попуст од 50 одсто, под условом да има закључен уговор са СОКОЈ-ем, умањену накнаду исплати у року и достави пописе емитованих музичких дела - музичке кошуљице, у предвиђеним роковима и форми, преко портала СОКОЈ-а.

Репертоар СОКОЈ-а чине музичка дела домаћих и страних аутора, носилаца ауторског права, чланова Удружења, регулисаних Законом о ауторском и сродним правима.

Председник Одбора Групације за радиодифузију у Удружењу за креативну индустрију ПКС, Зоран Анђелковић и заменица Маја Раковиц, власница и главна и одговорна уредница "Наџи радија“ задовољни су што је, годину дана након покретања иницијативе за отпочињање преговора са СОКОЈ-ем, постигнут договор о додатним попустима.

"Мале ТВ и радио станице које су у незавидном финансијском положају, убудуће ће месечну тарифу СОКОЈ-у плаћати мање. Захваљујем Групацији за радиодифузију при Привредној комори Србије и СОКОЈ-у што су, уважавајући захтеве малих емитера реализовали ову иницијативу“, изјавила је Маја Раковиц.

Групацију радио и ТВ станица при Удружењу креативне индустрије ПКС чине све радио и ТВ станице у Србији, што чини њену репрезентативност, наводи се у саопштењу коморе.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести