ДОКТОР ПЕРИШИЋ ОТКРИО ШТА УНИШТАВА ЦРЕВА: Воће које Срби једу сваки дан РАЗАРА НАМ СТОМАК

Данас, све више људи пати од проблема са цревима, као што су гасови, надимање, потешкоће са варењем, нервозна црева. Нездрав живот, исхрана и мањак физичке активности главни су узрочници тога. Кроз храну највише уносимо здраве материје, али и оне штетне.
Printscreen/youtube/PRVA/Pixabay

Гастроентеролог др Војислав Перишић открио је шта је узрок надутости у 75 одсто случајева.

- Гасови у цревима у 75 одсто случајева су последица ферментације хране. Ферментирају угљени хидрати који нису скробни, а то су нескробни ферментабилни угљени хидрати, а ако се они недовољно сваре, онда имамо џибру у трбуху. То има 16 одсто људи - рекао је он.

Јабука прави велики проблем стомаку

Доктор Воја Перишић каже да ови проблеми могу да буду изузетно непријатни, али решење се може крити у избацивању намирница које најчешће праве проблем.

Нерастворива влакна из јабука онима који пате од синдрома надражених црева, а који напада више од једне од пет жена у току живота, могу да изазову проблеме. Споменута влакна ферментирају у гасове, који изазивају болове и надимање.

Како се заштитити

Избегавајте јабуке уколико патите од надимања или непријатног осећаја у цревима коме не знате узрок. Немојте да једете јабуке, али ни било које друго воће сваки дан, јер су вашим цревима потребне различите врсте влакана.

Доктор Шарон Коен открива које три намирнице највише оштећују слузницу црева и доводе до потенцијалних проблема и болести. У питању су прерађена храна, глутен и превише шећера!

Прерађена храна

Прерађена храна је подвргнута многим производним процесима како би се додатно продужио рок трајања. Због тога се у њој налазе адитиви и конзерванс.

"Адитиви, конзерванси и вештачки састојци у прерађеној храни могу иритирати слузницу црева. Поред тога, обично имају мало влакана и много нездравих масти, што може негативно да утиче на здравље црева. Да бисте то избегли, одлучите се за целу, непрерађену храну као што су воц́е, поврц́е, цела зрна и немасни протеини", каже она.

Глутен

Тренд дијете и исхране без глутена годинама добија велику популарност. Докторка саветује избацивање житарица из исхране које садрже глутен као што су пшеница, јечам и раж. Ове житарице могуда изазову имунолошку реакцију и гастроинтестинално оштец́ење код пацијената осетљивих на глутен и целијакије. Такође, глутен може да изазове упалу црева.

Превише шец́ера

Шец́ер изазива зависност, може временом да доведе до таложења масти и ризик од дијабетеса, па чак и до озбиљних здравствених ризика као што су болести срца. Међутим, они су такође опасни за слузницу црева.

"Исхрана богата рафинисаним шец́ерима и вештачким заслађивачима може да поремети равнотежу цревних бактерија. Штетне бактерије и квасац размножавају се захваљујући шец́еру, што може да допринесе упали црева", истиче докторка.

Насупрот томе, она препоручује здравије замене као што су мед, јаворов сируп или стевија у умереним количинама.

espreso.co.rs

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести