Донација репродуктивних ћелија и ембриона доступна у Србији

Паровима из Србије омогућена је донација полних ћелија и ембриона, као и могућност женама без партнера да постану мајке, захваљујући новим правилницима који су ступили на снагу.
laboratorija embrioni, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Једино национално удружење које се бави информисањем, едукацијом парова и појединаца у борби за потомство, као и залагањем за боље услове биомедицински потпомогнуте оплодње у Србији „Шанса за родитељство“ кажу да су са нестрпљењем дочекали подзаконска акта која прате нови Закон о лечењу неплодности и од суштинског су значаја за процедуру донације у Србији.

- Јасно су дефинисани услови које давалац мора да испуњава, а успостављен је и нови систем евиденције – државни регистар, који ће садржати све податке о свим корисницима у било ком сегменту поступка биомедицински потпомогнуте оплодње. Правилници се не односе на финансирање од стране Републичког фонда за здравствено осигурање већ само дефинишу начин како ће се изводити донација - кажу у овом Удружењу.

Они напомињу како Закон о лечењу неплодности још увек не препознаје сурогат материнство као поступак потпомогнуте оплодње, док је креирање ембриона од обостраног донираног материјала такође забрањено.

- Уз дозволу за обављање те делатности, биће дозвољен увоз и извоз репродуктивних ћелија из банака које испуњавају међународне услове и критеријуме, уколико у Србији не буде обезбеђен потребан материјал. Ембриони се не могу увозити, односно извозити - наводе у Удружењу и додају како су од ступања на снагу новог Закона више пута апеловали на значај подзаконских аката без којих сам Закон није могао да се инплементира, због чега је мноштво парова било принуђено да помоћ потражи у иностранству.

Новим правилницима је дефинисано много тога, али у Удружењу сматрају како ипак и даље остају нека нерешена питања која правилници нису обухватили, те сенадају да ће сви детаљи у вези са самом донацијом ускоро бити решени.

Донација репродуктивних ћелија и ембриона осетљива је процедура која отвара многа питања, посебно етичка и законска. Удружење Шанса за родитељство подсећа на важност строге контроле ове процедуре, јасно уоквирене законске регулативе, као и на непрестано праћење од стране надлежних установа.

Љ. П.

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести