ЕПИДЕМИЈА МАЛИХ БОГИЊА Регистровано 40 случајева морбила

У Србији је регистровано 40 случајева морбила до 22. марта, подаци су Института за јaвно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”.
a
Фото: Pixabay

- На територији Београда, у оквиру епидемије пријављене 22. фебруара, регистрована су 33 случаја морбила. Међу оболелима је десеторо деце узраста од једне до пет година, од којих је деветоро било невакцинисано, а једно је примило једну дозу вакцине са компонентом против морбила, десет невакцинисаних особа узраста од осам до 25 година, две потпуно вакцинисане особе узраста 14 и 16 година, као и 11 особа старијих од 35 година непознатог вакциналног статуса. Комплика­­ција у виду упале плућа била је присутна код троје оболелих – саопштио је „Батут”.

У Новом Саду потврђене су мале богиње код особе узраста 46 година која је непотпуно вакцинисана једном дозом вакцине. Један случај малих богиња потврђен је код детета из Старе Пазове, које је у другој години живота и није вакцинисано. Један случај потврђен је и код невакцинисаног детета са територије Севернобанатског округа, узраста 13 месеци. Забележен је и случај малих богиња код особе узраста 41 годину са територије Бора, која је непотпуно вакцинисана једном дозом вакцине која садржи компоненту против морбила.

У Новом Саду потврђене су мале богиње код особе узраста 46 година

- На територији Колубарског округа регистрована су три случаја морбила, два на територија Ваљева и један на територији Мионице. Оболеле особе су узраста 33, 36 и 45 година, при чему је једна вакцинисана са две дозе вакцине која садржи компоненту против морбила, једна непотпуно вакцинисана са једном дозом вакцине, а једна је непознатог вакциналног статуса. Код једне оболеле особе дошло је до компликације у виду упале плућа – наводе у “Батуту”.

Љ. П.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести