Формиран Савет за безбедност хране

БЕОГРАД: Национални савет за безбедност хране одржао је конститутивну седницу, на којој је за председника тог савета изабран професор Фармацеутског факултета Иван Станковић, изјавио је саветник министра пољопривреде и заштите животне средине Ненад Доловац.
market hrana
Фото: Dnevnik, arhiva

Он је на конференцији „Шта једемо“, навео да су одговорност и обавезе Стручног савета за процену ризика у области безбедности хране, утврђене Законом о безбедности хране, као и прописима донесеним на основу тог закона, али и пословником и другим актима савета.

Према његовим речима, савет ће обављати научне и стручне послове из подручја безбедности хране и хране за животиње, па ће представљати национална референтна тачка за процену ризика у области безбедности хране и хране за животиња.


Лабораторија за контролу млека у другој половини године

Током друге половине године очекује се пуштање у рад Националне лабраторије за контролу квалитета сировог млека, изјавио је саветник министра пољопривреде и заштите животне средине Ненад Доловац.

Thumbnail

Он је на конференцији о квалитету хране у Србији „Шта једемо“, казао да ће се та лабораторија налазити у оквиру комплекса Дирекције за националне референтне лабораторије (ДНРЛ) у Батајници, у којој већ ради Фитосанитарна лабораторија.

Отварањем Националне лабораторије за контролу квалитета сировог млека почеће независна контрола сировог млека на територији целе Србије, рекао је Доловац.


Основна делатност савета биће да припреми стручна и научна мишљења министарствима, али и другим организацијама државне управе, као и субјектима који се баве производњом хране и хране за животиње, и потрошачима о свим ризицима, рекао је Доловац.

Чланови савета су, како је додао, еминентни стручњаци са богатим међународним искуством и од њих се очекује да буду иницијатори предлагања идеја.


Према ранијим подацима, у савету су поред Станковића и Доловац и специјалиста хигијене Весна Пантић-Палибрк, професор-доктор ветеринарских наука Недељко Карабасил, доктор биотехничких наука Весна Ђорђевић доктор медицинских наука Јелена Гудељ-Ракић и професор Пољопривредног факултета Игор Јајић. 

Чланови савета без права гласа су председник Националне организације потрошача Горан Паповић, доктор Ветеринарских наука Зоран Мићовић, као и представници Министарства здравља доктор Раша Миланов и института Батут Драгана Јовић.

Чланови по функцији су представници управа за ветерину и за заштиту биља и Пољопривредне инспекције, а секретар савета је доктор Тамара Бошковић. 
Стални чланови савета одлучиваћ, како је раније изјављивано и о промету ГМО у Србији која је како је данас речено уз Замбију и Того једина земља у свету без ГМО.


Стручни савет за процену ризика у области безбедности хране који треба да да коначну одлуку о промету генетски модификованих организама (ГМО) у Србији, и у коме је 15 стручњака из различитих области, формирало је крајем априла Министарство пољопривреде и заштите животне средине уз сагласност Министарства здравља.

EUR/RSD 118.2327
Најновије вести