Хиљаде КУБИКА СМЕЋА плута реком Дрином, снимљене поражавајуће слике код Међеђе (ФОТО)

ВИШЕГРАД: Дрина препуна смећа и отпадом затрпана водена површина код Вишеграда горући су еколошки проблеми са којим се суочавају грађани.
РИНА
Фото: РИНА

Током поплавног таласа река Дрина постаје потенцијална еколошка бомба, али не због реке Лим како већ дуго тврде поједини. Камере Еколошког удружења Јастреб из Прибоја уснимиле су пар хиљада кубика плутајућег отпада у самој Дрини у близини Међеђе.

- Смеће које се таложи од Горажда и Фоче речним коритом плови даље ка Дрини и прави праву еколошку бомбу, опасну и по животињски и по биљни свет, а и за саме становнике тог краја. Постојале су бројне тврдње појединих институција да је смеће из реке Лим кривац за стварање депоније у Вишеграду, али сада када нема ни грам смећа на Потпећком језеру и Лим је чист као суза, па опет ка Вишеграду иде неколико хиљада кубика смећа, те тврдње нису добиле потврду у пракси, рекао је за РИНУ Синиша Лаковић из Еколошког удружења "Јастреб".

Фото: РИНА

Он додаје, да је уложен огроман труд на постављању ланчаница на реци Лим које задржавају да смеће неометано низводно иде ка Вишеграду. Притом, чланови удружења редовно чисте ланчанице како би се што пре уклонио отпад накупљен на њима. 

Фото: РИНА

- Преко 20.000 кубика смећа смо извадили у претходном периоду и успели да сачувамо наше језеро чистим. Од 2021. године када су постављене ланчанице, ни један кубик отпада није отишао Лимом ка Дрини. До сада је извађено преко 25.000 кубних метара смећа где је највећа количина стигла из суседне Црне Горе, тј пет црногорских општина које немају санитарне депоније. Направили смо огроман помак у чишћењу и одржавању речних токова у Србији, закључује Лаковић.

РИНА

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести