ЈОШ СЛУЧАЈЕВА МАЛИХ БОГИЊА У Београду троје новозаражених, од којих су двоје из исте породице

У Београду су потврђена три нова случаја заражавања малим богињама.
1
Фото: Pixabay.com

Двоје нових оболелих су из исте породице, док трећи случај није повезан са њима, речено је за наш портал у Заводу за јавно здравље у Београду.

Заједно са њима, од 6. фебруара до данас у Београду су морбиле потврђене код укупно 14 особа

У Београду је пријављена епидемија малих богиња. Поред престонице, морбиле су до сада потврђене и у Новом Саду и у Старој Пазови.

Први случај оболевања у овој сезони од морбила потврђен је у Србији 6. фебруара код дечака, чија се мајка најпре заразила у иностранству.

Морбиле се преносе директним контактом са оболелом особом - путем пољупца, руковања, путем ваздуха респираторним капљицама које емитује оболела особа као што су кашаљ и кијање, а ретко индиректним путем преко свеже контаминираних предмета.

- Инкубација, период од момента уласка вируса у организам до манифестације обољења, односно појаве тегоба код малих богиња траје 7 до 18 дана. Након тога долази до појаве повишене телесне температуре, секреције из носа, кашља и кон‌јунктивитиса - водњикаве, црвене очи, отечени капци. Набројани симптоми трају 2 до 4 дана, након чега долази до скока телесне температуре, преко 40 степени и појаве макулопапулозне оспе прво на лицу, иза ушију и на врату, која се затим шири на труп и екстремитете - објаснили су у Заводу за јавно здравље у Београду.

Оболела особа је заразна последњег дана инкубације, када је још увек без тегоба, 4 дана пре избијања оспе и 4 дана након избијања оспе.

- Компликације су чешће код деце млађе од 5 година и одраслих особа старијих од 20 година. То су запаљење плућа (пнеумонија), запаљење средњег уха, дијареја, запаљење мозга и губитак вида. Запаљење плућа се јавља код сваке 20. оболеле особе и око 60 одсто случајева смтних исхода настаје управо због ове комликације. Сваки хиљадити болесник добија запаљење мозга, док на 1000 оболелих са наведеном комликацијом долази до смртног исхода - кажу у Заводу.

Телеграф.рс

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести