МАЛЕ БОГИЊЕ СТИГЛЕ И У НОВИ САД Батут: Одрасла особа код које су потврђене је ВАКЦИНИСАНА ЈЕДНОМ ДОЗОМ ВАКЦИНЕ

Мале богиње (морбиле) регистроване су и код једне одрасле особе из Новог Сада. То је четврти случај морбила у Србији за мање од две недеље, а први случај ван Београда где су најпре потврђене.
decja bolnica
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Најновији случај потврђен је данас у Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак". Одрасла особа код које су потврђене је вакцинисана једном дозом вакцине, саопштио је Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Њу је јуче пријавио Институт за јавно здравље Војводине.

Подсетимо, у Београду регистрована су укупно три случаја морбила, који су потврђени у Институту "Торлак".

- Пријављена је породична епидемија са две оболеле особе на територији града Београда 8. фебруара 2024. године, у којој је оболела једна невакцинисана особа која похађа средњу школу и одрасла особа која је имала податак у медицинској документацији да је прележала болест у дечијем узрасту. Спорадичан случај оболевања потврђен је јуче код невакцинисаног детета, ученика другог разреда - маводи "Батут".

Од 7. фебруара ове године, дан након што су потврђене морбиле, на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Србије а у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у земљи (пријава сумње, лабораторијска дијагностика, изолација и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица, вакцинација осетљивих лица из контакта унутар 72 сата итд.).

Имајући у виду наведене околности, период заразности, сезоност, остварене контакте, мере пооштреног надзора треба спроводити до даљњег, најмање до истека периода двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја, а у складу са проценом епидемиолошке ситуације у жаришту епидемије, односно на територији Републике, упозоравају из "Батута".

Током 2020. и 2021. године у Србији су регистроване најниже вредности обухвата ММР вакцином у последњих двадесет година. Обухват овом вакцином у другој години живота у 2020. години износио је 78,1%, а у 2021. години свега 74,8%. Обухват другом дозом, пре уписа у први разред основне школе, у 2021. години износио је 85,8%.

Обухват овом вакцином у другој години живота у 2022. години је био 81,3%, а пре уписа у први разред основне школе 89,5%. Прикупљање података о обухвату ММР вакцином у 2023. години је у току. Циљне вредности обухвата треба да износе 95%, како би се спречила циркулација узрочника у популацији и оболевање.

Претходне, 2023. године регистровано је 50 случајева морбила у нашој земљи , од којих је већина ( 94%) била невакцинисана.

Дневник/Телеграф

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести