КО НИЈЕ ВАКЦИНИСАН НЕ МОЖЕ У ВРТИЋ Деци која нису потпуно имунизована ПЕДИЈАТРИ одбијају да издају ПОТВРДУ после болести; Проверавају се вакциони картони

Све ово је покренуо велики кашаљ и богиње које су се појавиле у Србији, којих не би било да је обухват вакцинацијом против ових болести на нивоу на ком би требало да буде.
а
Фото: Dnevnik.rs

Педијатри у Србији почели су да одбијају да издају потврде за повратак у вртић уколико деца нису потпуно вакцинисана по календару обавезне имунизације.

Редакцији портала Телеграф јавило се неколико родитеља који су испричали да након паузе због вируса децу нису могла да се врате у вртић и поред оздрављења, а након што су педијатри испроверавали вакцинални статус детета. Педијатри исто раде сада и уколико дете треба да иде на рекреативну наставу. Непотпуно вакцинисано дете, једноставно, не може да буде у колективу, осим уколико не постоје оправдани разлози зашто дете не може да се вакцинише.

- Син ми је био болестан и направио паузу у вртићу. Након што је оздравио отишли смо на контролу код педијатра и по потврду, међутим, докторка нам је рекла да не може да је добије, тачније да не може да се врати у колектив јер није примио вакцину против великог кашља - прича мама Драгана из Београда.

Додаје да дете ту дозу вакцине против великог кашља није примило јер је са 6 месеци имало ковид, те је саветовано да се са вакцином сачека.

Фото: Dnevnik.rs

- Морам да истакнем да сам веома срећна што ми је педијатар на то указала, и што, колико год мени било незгодно у том тренутку, није желела да се моје дете излаже ризику, ни оно, али и да се сачува колектив у који он борави - рекла је Драгана за Телеграф.

Све ово је покренуо велики кашаљ и богиње које су се појавиле у Србији, којих не би било да је обухват вакцинацијом против ових болести на нивоу на ком би требало да буде. Подсећања ради, четири бебе су преминуле од последица великог кашља у Србији у овој сезони (а укупно пет од летос), а морбиле (мале богиње) су од 6. фебруара потврђене код три особе - код сина (15) и мајке, а јуче и код дечака од 8 година, ученика другог разреда једне Основне школе у Београду.

Једино оружје против ове две болести јесте управо, вакцинација.

Доктор Ивана Беговић Лазаревић, начелник Јединице за имунизацију Градског завода за јавно здравље недавно је објаснила, да без обзира на то што се све време појављују нови оболели од великог кашља, вакцинација треба да се спроводи.

- То нам је једно од основних оружја да сад смањимо даље повећање броја оболелих, односно размере епидемије. Сва здрава деца која нису комплетно или уопште вакцинисана треба да се јаве лекару и да приме вакцину. То нам је основно оружје против великог кашља, као и да се свако ко је оболео јави лекару и не иде у колектив да не би даље ширио инфекцију - каже др Беговић Лазаревић.

Имунизација вакцином (ДТаП, ИПВ, ХИБ)) против великог кашља, дифтерије и тетануса, почиње са навршена 2 месеца живота и спроводи се петовалентном вакцином у три дозе са размаком од најмање 4 недеље између доза. Прва ревакцина се даје у другој години живота, годину дана (најкраће 6 месеци) након спроведене примарне серије петовалентном вакцином. Друга ревакцина се спроводи четворовалентном вакцином и даје се у оквиру припрема за полазак у први разред основне школе, најкасније у току првог разреда.

Др Беговић подсећа да за вакцинацију дете треба да буде здраво, али да то не подразумева да вакцину не сме да прими, односно да се одбије малишан којем цурка носић и има температуру 37.5.

- Дете које је са температуром испод 38 и само му цури нос може да се вакцинише - каже др Беговић.

Сваку посету лекару искористити за проверу вакциналног статуса

Према њеним речима, педијатри сваку посету деце Дому здравља, треба да искористе да провере њихов вакцинални статус.

- Било која посета лекару, да ли због потврде за вртић, изостанка из школе, ради одласка на екскурзију треба да се искористи да се прегледа вакцинални статус, и ако дете има и 37.5 може да буде вакцинисано. Свака посета лекару треба да се искористи да се баци поглед на вакцинални статус. То је обавеза педијатра, као што ће да каже добар дан, изволите, зашто сте дошли. И, када је била епидемија морбила, то је било основно приликом доласка код лекара, да педијатар погледа и вакцинални статус - појашњава де Беговић Лазаревић.

Она подсећа да свака вакцина може да да реакцију на месту апликовања, и повећану температуру у року 24 до 48 сати након вакцинације. Уколико има потребе, та температура слободно може да се обара лековима за снижавање температуре.

Према подацима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" три детета су преминула крајем прошле године, а једно ове. Од 1. до 31. јануара ове године у Србији су пријављена 253 случаја пертусиса. У том периоду пријављен је један смртни исход узрокован пертусисом код невакцинисаног детета млађег од три месеца.

- Највећи број случајева пертусиса регистрован је у узрасним група деце од 10 до 14 година, као и код особа старијих од 20 година, док је највећа узрасно-специфична стопа инциденције забележена у узрасној групи одојчади млађе од 12 месеци. Највећи број случајева пертусиса пријављен је у Београду и у Јужнобачког округу, док су највише стопе инциденције биле на територији Јужнобанатског и Јужнобачког округа.

Telegraf.rs

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести