У БЕОГРАДУ ПРИЈАВЉЕНА ЕПИДЕМИЈА МАЛИХ БОГИЊА  Заражено 11 пацијената

Епидемија малих богиња (морбила) пријављена је данас у Београду, након што је регистровано 11 оболелих од овог вируса, каже за Nova.rs др Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолошкиња Градског завода за јавно здравље.
male boginje
Фото: Youtube Printscreen

„Имамо све више заражених, а разлог је недовољан обухват вакцинацијом. Родитељи морају да вакцинишу своју децу, јер ево до чега нас је довело избегавање вакцина. Из домова здравља позивају родитеље чија деца нису вакцинисана комплетно и на време. Наложено је да се ради и ревизија здравствених картона како би лекари имали увид у то ко од малих пацијената није примио све вакцине“, каже др Беговић Лазаревић.

У Београду је тренутно 11 особа заражено малим богињама.

 „Од тога је четворо одраслих, а остало су деца“, каже докторка.

Почетком фебруара због малих богиња, у Инфективној клиници хоспитализован је један дечак, након чега су се појавили нови случајеви.

„Вакцина ММР је обавезна, тако да деца која су здрава и код којих нема бојазни од контраиндикација морају да је приме“, наглашава др Беговић Лазаревић.

На сајту Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, међутим и даље стоји податак да је у Србији до 20. фебруара забележено 10 случајева морбила, од чега осам на територији Београда, али овај број је порастао само у протекла два дана.

нова.рс/ Дневник

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести