Јовановић: Вакцином обухватити најмање 20 одсто становништва

БЕОГРАД: Директорка Института за јавно здравље Милан Јовановић "Батут", Верица Јовановић каже да је циљ да се ове године вакцинацијом обухвати најмање 20 процената целокупног становништва, како би са имунитетом који су постигли делови популације који су прележали ковид, достигли обухват од 60 одсто.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

Јовановић је за РТС рекла да је планом имунизације предвиђено да она почне на више од 100 пунктова у клиничким центрима и општим болницама широм земље.

Данас према оперативном плану крећемо крупним корацима даље у смислу обухвата здравствених радника који раде у најризичнији зонама односно црвеним зонама, истакла је Јовановић.

То су, како је додала, запослени у здравственим установама у свим оним болницама где је обухват оболелих од ковид био највећи.

То су клинички центри у четири највећа града у Србији, истовремено клиничко-болнички центри у Београду, Војно-медицински центар, потом све опште болнице, навела је она.

Додала је да ће се у овој недељи, почевши од данас, имунизација радити континуирано, осим за Божић.

Очекујемо да ћемо имати обухват од осам и по хиљада здравствених радника и две и по хиљаде корисника социјалних установа и запослених у социјалним установама, наводи Јовановић.

Напоменула је да ће прво бити вакцинисани људи који нису прележали ковид, а нешто касније и они који јесу.

Зелић: Препорука да се вакцинишу и они који су имали ковид

Постоји разлика између природног имунитета и имунитета који ствара вакцина против вируса корона, каже Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС) и додаје да је препорука да се вакцинишу и они који су прележали ковид.

Он је за ТВ Пинк навео да је имунитет који се стиче вакцинацијом много јачи и дуготрајнији од имунитета који се стиче природним путем- заражавањем.

Сматра се да природни имунитет траје три или шест месеци, најдуже годину дана. Имунитет који се стиче вакцинацијом сигурно траје годину дана и много је већи број антитела која се стварају, навео је он.

Како каже, вакцину не може да прими неко ко има симптоме ковида - болест у акутној фази, већ мора да прође неко време, да оздрави па тек онда је могуће да се вакцинише.

Зелић је рекао да је добра позиција за грађане Србије што могу да бирају коју вакцину ће да приме и да тренутно постоје два извора снадбевања.

Сада је велика борба на светском тржишту вакцина, велика је битка да се обезбеде довољне количине. Не може један произвођач да снадбе цео свет вакцинама, навео је он.

АЛИМС је, наводи, издао увозне дозволе за Фајзер-Бионтекову и руску "спутњик ве" вакцину за прве количине.

Говорећи о нежељеним реакцијама на вакцину он је рекао да је у Србији једина нежељена реакција била бол и црвенило на месту примене.

У другим центрима у свету, како је навео, било је и отока и црвенила, повишене температура, али све се то очекивало.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести