Кисић: Услов за одјаву епидемије - 28 дана без нових случајева

БЕОГРАД: Заменица Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да ће пријављена епидемија корона вируса у Србији бити одјављена када више од 28 дана не буде било нових случајева болести Ковид-19.
darija kisic
Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић/Дарија Кисић Тепавчевић

Кисићева је у изјави за Танјуг рекла да се, када је реч о проглашењу епидемије, полако стичу услови за њену одјаву.

Када је у питању пријава епидемије и одјава с одређеног подручја, то се ради по епидемиолошкој дефиницији - када прође двоструки максимални инкубациони период за неку болест. Конкретно, за Ковид19 то ће бити када више од 28 дана немамо ниједан пријављени случај болести, као и за све друге епидемије, рекла је Кисићева.

Говорећи о затварању привремених болница, она је навела да како се буде смањивала потреба за попуњавање капацитета, тако ће се једна по једна привремена болница затварати.

У овом тренутку једино је хала ''Чаир'' у Нишу затворена, међутим, имамо најаву да ће то бити иСтудентски дом у Нишу. Постепено ће се затварати једна по једна установа, јер видимо да се смањује број оболелих, а самим тим смањује се и потреба за капацитетима за смештај заражених, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

На Београдском сајму, наводи она, смештено је више од 100 пацијената, а када се њихов број смањи или стекну услови за прерасподелу у другим привременим смештајима, Сајам ће бити затворен, као што је урађено и у “Чаиру”.

Samo Posno
06.05.2020 • 13:31
Taman pred izbore.
Branislav Lozjanin
06.05.2020 • 13:45
Znaci na kukovo leto
EUR/RSD 117.5845
Најновије вести