Кон:Ситуација и даље ванредна, ако се опустимо – погоршање

БЕОГРАД: Ситуација са корона вирусом и даље је ванредна, без обзира што бројке показују ублажавање, тако да је могуће да дође до погоршања, ако се баш опустимо за време новогодишњих празника, изјавио је епидемиолог Предраг Кон.
Epidemijolog Predrag Kon Foto: Tanjug/video
Фото: Епидемијолог Предраг Кон Фото: Танјуг/видео

Он је рекао да су болнице још увек пуне, велики број пацијената на интензивним негама, на респиратору, као и да је и даље велики број пријема у болнице, иако је отпушсање нешто веће него пријем.

"То су добре вести, али је могуће да дође до погоршања ако се баш опустимо за време новогодишњих пазника", рекао је Кон на прес конференцији.

Он је истакао да је изнудица довела до мера које практично онемогућују дочек Нове године, 31. децембра, као и репризу 1. јануара, зато што су то посебне околности у којима је преношење вируса далеко више могуће него у другим ситуацијама.

Кон је посебно апеловао да нема окупљања ни приватно, и да се сви што више уздржавају од масовних прослава, јер је могућност преношнеја вируса и тада већа.

"Доцек Нове године јесте битан, славити је потребно, али једино што бих поручио је да чувамо здравље и да нам свима буде боље у новој години, а то ћемо обезбеити тако што ћемо смањити потребу за већим окупљањем и прославити дочек у мањем броју, да сачувамо здравље и животе", рекао је Кон.

Он је навео да ће у следећој години бити боље, јер постоји вакцина, тако да ситуација није више иста као на почетку пандемије.

"2020. година неће се поновити на овакав начин", рекао је Кон.

Угоститељи који прави дневне забаве су у прекршају

Најважнија ствар је да људи схвате да је свако окупљање ризик, истакао је данас епидемилог др Предраг Кон, и навео да се нада да сви разумеју да дневне забаве нису дозвољене, јер је свако ко то ради у прекршају.

Кон је тако одговорио на питање да ли је било компромиса са угоститељима око рада кафића, јер иако неће бити дочека, могу се правт дневне журке.

"Медицински део Кризног штаба има своје гледање, али морате да дате тумачење који је посебан разлог да све буде затворено. А, нема ниједног, јер је већ забрањено свако окупљање више од пет особа. Та мера постоји, на снази је и свако ко то ради већ је у прекршају", истакао је Кон.

Колика је способност да се ти прекршаји открију и кажњавају, видеће се, додао је Кон.

"Али је далеко битније да се схвати да је то ризик. Нисмо ми ваљда ограничили и спречили дочек, што је тешка одлука, бадава? Да би неко потпуно површно узео и обезбедио дневне забаве, због цега?", рекао је Кон.

Он је додао да су приватне журке друга ствар, и да ту може само да се апелује на људе, да разумеју о чему се ради.

"Свеукупно гледано, увек ћемо имати компромис, мада то није компромис, јер струка стално тражи ригорозније мере", додао је Кон.

У институтима и заводима врви од припрема за вакцинацију

Предраг Кон изјавио је данас да ће следећа години сигурно бити боље, да нас чека масовна имунизација, те да у институтима и заводима тренутно "врви" од припрема за вакцинацију против корона вируса.

"Врви, непрекидно позиви, скупљање листа. Чека нас огромна активност масовне имунизације. То је један комплексан процес и ту нема могућности да правимо грешку", рекао је Кон на конференцији у Палати Србија, одговарајући на питања новинара.

Поручио је свима да држава гарантује и стоји иза вакцина против короне.

"Држава има највиши могући регулаторни механизам да обезбеди сигурну и ефикасну вакцину. Све остало, свака расправа о томе је на неком другом, академском нивоу. Немојмо да збуњујемо људе, вакцина коју ће добити је безбедна, сигурна и ефикасна и није важно одакле долази. Ниједна не може да се појави у Србији, а да није таква", рекао је Кон и додао:

"Сви смо на истом задатку. Критикујте, критукујте што више. Свака критика такође улази у историју овог догађања. Трпимо и носимо и ту критику и носићемо сву одговорност за све што радимо и анализираћемо после. Чврсто сам уверен да ће те анализе показати да били сасвим солидни", поручио је он.

Кон је рекао да су од почетка епидемије била два преломна тренутка, а први је када је стигла опрема и респиратори.

"То никада нећемо заборавити. То је било такво олакшање јер је било јасно да без тога следи тотална катастрофа", рекао је Кон и додао да је други преломни тренутак отварање болнице у Батајници.

Када је реч о најтежим тренуцима, за њега лично то су смрт пријатеља и родбине.

Вакцину против ковида до сада примило више од 1000 људи

До сада је у Србији вакцину против вируса корона примило више од 1.000 људи, а на узорку од њих 700 није забележена ниједна неочекивана реакција, изјавио је данас епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

"Више од 1.000 је до сада вакцинисано", рекао је Кон на конференцији за медије и навео да је уверен да ће Србија бити на солидној позицији када се изврши процена морталитетне статистике.

У Србији је у последња 24 сата на корона вирус тестирано 14.987 грађана, а позитивно је 3.136.

Од последњег пресека преминуло је још 46 оболелих.

Према последњим подацима Министарства здравља и Института "Батут" на респираторима у болницама широм Србије налази се 283 пацијената.

Кон доживео инцидент у саобраћају, Лончар: Наћи починиоца

Епидемиолог Предраг Кон пренео је новинарима да је данас доживео непријатност у саобраћају када се неко намерно залетео ка њему, нагло кочио и трубио, а министар здравља Златибор Лончар је осудио такву реакцију због неслагања са мерама против короне и позвао надлежне да нађу починиоца тог инцидента.

Кон је рекао на конференцији за медије да су многе мере, као забрана дочека Нове године, изнуђене због ситуације са короном и да и даље има људи који сматрају да је све требало пустити и да су мере беспотребне.

Каже да се лично могао у то уверити данас у саобраћају када се неко залетео ка њему, нагло кочио и "трубио свом снагом".

Кон је рекао да сам себе може мирно да погледа у огледало за све што је урадио и каже себи: Био си добар.

Додаје да исто то може да каже и за друге чланове кризног штаба, који су доносили тешке одлуке.

Министар Лончар је тим поводом најоштрије осудио такво понашање.

"Осуђујем такво понашање, вандализам, да то урадите, кренете аутом кочите и шта да није могао да укочи и да удари доктора Кона. Са којим правом", запитао је Лончар.

Очекујем од свих да то осуде, рекао је он и додао да нам то неће помоћи и спречити корону да се шири.

"То нема везе са здравим разумом", навео је Лончар и поручио да нико нема право никога да малтретира.

Апеловао је на надлежне органе да преко камера пронађу онога ко је то учинио.

Држава мора да одреагује и покаже да закон постоји, поручио је Лончар.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести