Лончар: Од 4. јануара Фајзерове вакцине на сваких седам дана

БЕОГРАД: Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да од 4. јануара стиже нови контигент "Фајзерове" вакцине и да ће од тада на сваких седам дана стизати нове количине.
loncar
Фото: FoNet

Лончар је најавио да руске вакцине стижу у Београд данас или сутра и подсетио да је та вакцина још увек у фази испитивања у Агенцији за лекове.

Истакао је да је то испитивање при крају и да се очекује да буде завршено у првим данима нове године.

Када кинеска вакцина добије дозволу за упоребу очекује се да убрзо након тога стигну у Србију, каже Лончар.

Додао је да Србија преговара и са свим осталим произвођачима вакцине против короне.

Лончар је рекао да тренутно у нашој земљи око 30 одсто становништва има антитела на корона вируса, те да би тек са 20-30 одсто ваксинисаног становништва могли да кажемо да имамо подношљиву ситуацију у борби против короне.

"Међутим, прича се ту не завршава, јер колико знамо, дејство вакцине траје неких шест месеци", рекао је Лончар и додао да бисмо морали већ почетком наредне године да се припремо за озбиљну вакцинацију на јесен.

Истакао је да је ове године био висок ниво вакцинације против сезонског грипа и позвао грађане који се до сада нису вакцинисали да то учине што пре, како се не би догодило да у јануару или фебруару понове дође до "судара" короне и грипа.

Министар је подсетио да су вакцине против сезонског грипа бесплате и да гужви за њих тренутно нема.

На лечењу у болницама 9.366 ковид пацијената

Златибор Лончар каже да је у писледња 24 сата тестирано 14.987 особа, од којих је 3.136 позитивно на вирус корона.

Он је, на конференцији за медије, рекао да је у болницам широм Србије на респиратору налази 283 пацијената.

"У последња 24 сата преминуло је 46 пацијената. Од почетка епидемије умрло је 3.119 људи од последица ковид 19", рекао је Лончар.

Он је навео да је тренутно на лечењу у ковид болницама у Србији 9.366 пацијената.

Заражено нешто мање од 3.000 здравствених радника

Златибор Лончар изјавио је данас да је од вируса корона тренутно заражено нешто мање од 3.000 здравствених радника.

На конфренцији Кризног штаба, Лончар је истакао да се око 50 њих налази на болничком лечењу.

Он је навео и да се у новој ковид болници у Батајници тренутно лечи нешто више од 500 заражених пацијената, а у крушевачкој ковид болници око 70.

На сваком месту треба показати захвалност здравственим радницима

Златибор Лончар изразио је данас захвалност свим здравственим радницима, као и свима који раде у ковид систему, истакавши да су они прави хероји и јунаци овог времана.

Позвао је све грађане и медије да то имају у виду да треба на сваком месту да покажамо захвалност према тим људима.

Лончар је на конференцији за медије рекао да не смемо да заборавимо да захвалимо тим људима, "здравственим радницима, свим лекарима без изузетка и медицинским сестрама, медицинским техничарима, болничарима, спремачицама, сервиркама, чистачицама, возачима, секретарицама директора здравствених установа, људима који раде у лабораторијама, али и онима који су припремали храну за те људе".

Министар каже да треба захвалити и медицинским радницима који раде у другим градовима, као и свима у кризним штабовима, као и војницима и полицајцима који су много урадили када је било ванредно стање.

"Србија са таквим људима нема проблем са будухношћу. Показали смо да можемо у изузетно тешким временима да направимо такве реузлтате, које нико од нас није очекивао".

Лончар је рекао да су скоро сви веровали да ће доћи до краха здравственог система и много горих сценариа, што се није догодило.

Неизмерно им хвала, поручио је министар здравља.

Контроле целу ноћ, организатори нек откажу журке

Златибор Лончар поновио је данас да прославе за дочек Нове године неће бити и додао да ће све инспекције, комунална милиција и полиција бити на терену како би било какво окупљање било спречено.

Лончар је позвао оне који су најавли прославе да о томе добро размисле и поручио им да ако имају мало поштовања према здравственим радницима да ће од те идеје одустати.

"Ја кажем да прославе Нове године неће бити. Имаћу састанак са свим инспекцијама, држава ће урадити своје, а организатори нека врате новац људима и откажу журке", рекао је Лончар одговарајући на питање новинара да ли страхује од илегалног одржавања журки.

Министар поручује да окупљање и ширење вируса на новогодишњим прославама наш здравствени систем не би могао да издржи.

"Закон је јасан, имаћемо довољно инспекције, комуналну милицију и полицију, разговарао сам са министром Вулином обећао је да ће и он дати подршку да прослава не буде", навео је Лончар.

Каже да ће из сваког објекта који буде радио дуже од 18 часова гости бити истерани, а локал затворен.

"У томе смо одлучни", изричит је Лончар и поручује да сви они који мисле да отворе локале у 23 часа, јер мислие да ће инспекција бити на терену само до 20 или 21 час, да то не чине.

Додао је да су упознати и са таквим намерама поједних власника локала.

Министар каже да ће се конторле вршити и преко дана, како би биле спречене дневне журке.

Инспекција у туристичким центрима 24 сата за празник

Златибор Лончар најавио је данас да ће за време празника надлежне инспекције контролисати спровођење прописаних мера у туристичким центрима током целог дана.

Он је навео да ће контролу вршити комбиноване инспекције састављене од инспектора Министарства здравља, туристичких инспектора и комуналне милиције.

''Они су већ у туристичким центрима, посебно на Копаонику, Златибору, Старој планини, у бањама. У инспекцијама нису људи из окружења него су инспектори са стране, који не познају власнике локала. Они неће бити тамо неколико сати, већ су смештени у тим центрима и контрола ће се спроводити 24 сата'', рекао је Лончар на прес конференцији Кризног штаба.

Ревизија броја умрлих када се заврши пандемија

Златибор Лончар изјавио је данас да ће ревизија броја преминулих од последица вируса корона бити урађена када пандемија буде ођављена.

Како је објаснио новинарима на конференцији Кризног штаба, установе које би требало да се баве ревизијом тренутно помажу здравственом систему.

"Ревизију морају радити људи из Завода за јавно здравље, Института за јавно здравље, факултета, лабораторија... Мислим да је много важније да нам помажу сада када дневно имамо више хиљада заражених, него да раде ревизију. Када пандемија прође, онда ће урадити ревизију", рекао је Лончар.

Поред тога, додао је, запослени из тих установа морали би да улазе у ковид болнице како би прегледали сваку историју болести, те истакао да тренутно није ситуација да здрави људи улазе на Инфективну клинику, КБЦ "Драгиша Мишовић" и остале болнице које су у ковид систему.

Лончар је истакао да Србија у региону има најнижи број преминулих од последица вируса корона, а то је, каже, резултат тога што је хоспитализовано 39 одсто заражених пацијената.

"Слањем пацијената на болничко лечење њихове шансе да преживе су много веће", рекао је Лочар.

Оне земље које, додаје, имају већу смртност хоспитализовале су пет, седам или десет одсто заражених пацијената.

Удовичић: Више ништа не може да нас изненади

Комадант ВМЦ Карабурма пуковник Иво Удовичић каже да да се не плаше повећања броја заражених током новогодишњих празника, јер су у претходних девет месеци епидемије много тога прошли и да више ништа не може да их изненади и уплаши.

"Надамо се да до тога неће доћи као што се надамо да ће масовна вакцинација успети да спаси здравствени систем и све нас заједно и цео свет. Без вакцине за ковид 19 нема лека. Морамо бити добро организовани и добро припремљени да не дозволимо антиваксерима да упропасте посао", рекао је Удовичић на конференцији за новинаре.

Упитан који су то лепи моменти којих се он и колеге сећају у епидемији, а који су то најтежи , он је рекао да је за све здравствене раднике најтеже када неко умре посебно када је у питању млада особа.

"Врло је тешко када лечимо неког од својих колега или чланове породице. То је врло тешко јер радимо заједно девет месеци, дружимо се, ми смо једна породица", рекао је Удовичић.

Додао је да је њему лично најтеже када је морао да интубира своју колегиницу са којом ради дуго заједно, а најсрећнији када је оздравила и отишла кући својој породици.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести