Лончар: У здравствене установе стиже 11 скенера, пет ангио сала

БЕОГРАД: Министарство здравља је издвојило пет милиона евра за набавку 11 скенера и пет ангио сала, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.
lonccar_kovid
Фото: Танјуг (видео)

Скенере ће добити КБЦ "Звездара", КЦ Крагујевац, Општа болница Ваљево, здравствени центри Неготин и Ужице, Општа болниа Ћуприја, Здравствени центар Врање, Општа болница Лозница, АТД Београд, као и КЦС и то један за Поликлинику и један за Ургентни центар.

Ангио сале "иду" у Клинички центар Крагујевац, КБЦ "Звездара", Специјалну болницу "Свети Сава", Општу болницу Ваљево и КЦ Србије, рекао је Лончар након састанка са директорима здравствених установа које ће у наредном периоду добити нову опрему.

Лончар је рекао да су урађене анализе и да су скренери били стари до 12 до 17 година, да су се често кварили и били ван функције чекајући сервис.

Напомиње да је министарство данас пребацило новац болницама, а да је са директорима договорено да спроведу процедуре набавке у најкраћем могућем року, како би за месец и по или два опрема била стављена у функцију.

''Договорили смо се да се у међувремену обезбеди простор и обучи кадар за рад'', рекао је министар и додао да ће набавка бити спроведена транпасрентно.

Како каже, и ангио сале у појединим установама су морале да се обнове, јер су старе између 10 и 15 година.

Док се спроводи набавка, како каже, простор и кадар морају бити припремљени.

''Не сећам се да се у Србији десило да у дану донесемо одлуку, да купимо 11 скенера и 5 ангио сала. Процењена вредност опреме је око пет милиона евра'', рекао је Лончар.

Не смемо да се успавамо у борби против вируса

Златибор Лончар апеловао је данас на све здравствене установе да, уколико се повећа број прегледа или позитивних пацијената на вирус корона, о томе обавеште локалне кризне штабове који ће да донесу додатне мере.

"Не смемо да се успавамо. Нећу толерисати да негде расте број, а да се не доносе додатне мере за то подручје. Мислим да једино тако можемо да држимо ситуацију под контролом", рекао је Лончар новинарима у Београду.

Уколико дође до опуштања, како је рекао, Србија може да изгуби резултат који тренутно има.

Сутра почиње вакцинација против сезонског грипа

У току је дистрибуција вакцина против сезонског грипа домовима здравља у Србији, а имунизација грађана почиње сутра - 1. октобра.

Држава је ове године обезбедила више од 500.000 доза, око 200.000 доза од Института Торлак, и око 344.000 доза од страних добављача.

Министар здравља Златибор Лончар апеловао је данас на хроничне болеснике и пацијенте са удруженим оболењима да се вакцинишу и да искористе изузетно повољну епидемиолошку ситуацију што се тиче вируса корона.

"Сада је најмањи ризик да се оде до дома здравља и да се људи вакцинишу. Вакцина против грипа ће у многоме помоћи и у борби са вирусом корона", рекао је министар новинарима у Београду.

Он је навео да је почела дистрибуција пнеумококне вакцине у све домове за старе и да је има довољно за све кориснике и за све запослене.

"Вакцина има и за оне друге који нису корисници дома за старе, јер је она показала добар резултат и спречава веће последице од корона вируса", рекао је Лончар.

Напомиње да су и једна и друга вакцина бесплатне и да су о трошку државе.

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести