Магла и слаб ветар додатно погоршали квалитет ваздуха у Србији

Слаб ветар, магла, влажност ваздуха додатно су погоршали ситуацију са квалитетом ваздуха у Србији који је претходна два дана био веома загађен, каже климатолог Владимир Ђурђевић
zagadjen vazduh, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

БЕОГРАД: Слаб ветар, магла, влажност ваздуха додатно су погоршали ситуацију са квалитетом ваздуха у Србији који је претходна два дана био веома загађен, каже климатолог и проф. Физичког факултета Универзитета у Београду Владимир Ђурђевић и додаје да је ваздух у Србији, осим ПМ честицама, загађен и гасовима који се лако претварају у честице.

Ђурђевић је за ТВ К1 појаснио да се из оџака емитују загађене честице, али и гасови - сумпор оксид и азотни оксид.

Појашњава да се код загађења мере ПМ честице и да је њихова концентрација додатно повећава када се због влажности гасови претворе у честице.

"Имамо разне врсте загађења, а то су честице које излазе из одзака, али и гасови. Мере се честице, али када је влага један део гасова се претвара у честице. Такво загађење је далеко опасније", појаснио је Ђурђевић.

Он је навео да је код нас пуно гасова који се конвертује у честице, посебно сумпорових оксида и азотних оксида, јер наше термоелектране и велике индустрије немају технологију која зауставља те гасове.

Међу највећим загађивачима навео је термоелектране Обреновац и Костолац.

Коментаришићи карту на којој се види да је у источној и југоисточној Европи највеће загађење, он је рекао да у том делу Европе има десетак термоелектрана које емитују сумпорове оксиде, а толико загађење прави заједно 250 електрана у Европи.

"Код нас ваздух богат тим гасовима који се конвертује у честице и по томе се разликује источна и југоисточна Европа и западна Европа", навео је он.

Појашњава да многе топлане у Србији користе мазут, који приликом сагоревања ослобађа огромне количине сумпора.

Наводи да је проблем у Србији што се годинама није улагало у екологију.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести