У Кикинди ваздух чист, повремено незнатно загађен

КИКИНДА: Званичници локалне самоуправе града Кикинде и Завода за јавно здравље, поводом Светског дана чистог ваздуха, презентовали су резултате контроле квалитета ваздуха на подручју севернобанатског града.
kikinda gradska kuca, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Секретарка Секретаријата за заштиту животне средине, пољопривреду и рурални развој Мирослава Крнић, навела је да су у Кикинди, на основу мониторинга, регистроване специфичне загађујуће материје за ову средину.

То су, према њеним речима, суспендоване честице, укупне таложне материје, чађ, ароматични угљоводоници и загађујуће материје које потичу из индустрије. Резултати квалитета ваздуха грађани могу да прате на сајту ЗЗЈЗ Кикинда и на званичној страници Града Кикинде. У граду и селима постоји 12 мерних места, док се у улици Шумица и код ОШ „Жарко Зрењанин” налазе две аутоматске станице.

Фото: Мирослава Крнић, Фото: Град Кикинда

- На основу мониторинга и годишњег извештаја Агенције за заштиту животне средине можемо да кажемо да је ваздух у Кикинди, припада првој категорији. То значи да је ваздух чист или незнатно загађен. У групи смо ретких градова у Војводини, у којима је спроведена комплетна процедура израде планских докумената о заштити ваздуха, а обавља се и континуиран мониторинг. Квалитет ваздуха у индустријским деловима града контролишу надлежне локалне, покрајинске и републичке институције, а у претходном периоду загађивачи су били кажњавани - указала је Крнић.

Начелница Одељења хигијене и хумане екологије у Заводу за јавно здравље Кикинда др Сања Брусин Белош, потврдила је да  се у сарадњи са локалном самоуправом, мерење квалитета ваздуха обавља дуже од четврт века.

Фото: др Сања Брусин Белош, фото: град Кикинда

- Имамо богато искуство у том смислу и податке који досежу дубоко у прошлост. Што се тиче последњег резултата квалитета ваздуха, могу да кажем да је задовољавајући, чак у последњих шест месеци. Тек повремено имамо искакање појединих загађујућих материја, попут суспрендованих честица, величине 2,5 до 10 микрона. Остали параметри су у дозвољеним границама. Најкритичнији су зимски месеци. Срећом, због гасификације, у Кикинди има мало индивидуалних ложишта. Лане, крајем октобра и почетком новембра, имали смо повећану концентрацију суспендованих честица. То се, иначе, ретко дешава. Ове године још увек не - рекла је др Сања Брусин Белош.

 

М. Митровић

 

 

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести