Матић:Текст у Илустрованој обеспокојио све грађане 

БЕОГРАД:  Комисија за истраживање убистава новинара позвала је данас надлежне органе да преиспитају безбедност свих новинара које је у тексту под насловом "Пси су пуштени" у "Илустрованој Политици", таргетирао Ђорђе Мартић, као и оних који су на сличан начин угрожени.
Veran Matić Foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео

У саопштењу које је потписао председник Комисије Веран Матић подсећа се и да је 2. новембар Међународни дан борбе против некажњивости убистава новинара и упозорава на то да је насиље над новинарима у порасту у региону, као и у целом свету.

"Такав текст у државној Илустрованој Политици обеспокојио је све грађане који су поверовали да држава неће убијати новинаре и да се убиства неће правдати државним интересом. Ово друго је пођеднако важно као и прво", указује се у саопштењу.

Комисија наводи и да због тога поздравља то што је председник Србије осудио овај текст. 

"Александар Вучић је тиме отклонио сваку сумњу да држава, преко медија у државном власништву, „намигује" судијама у случају Ћурувија или сугерише како се, кад су непослушни новинари у питању, овде ништа није променило. Ово је утолико важније што, до Александра Вучића, ниједна власт није имала политичку вољу да истражи и процесуира убиство Славка Ћурувије", истиче се у саопштењу. 

Комисија оцењује да је "Илустрована Политика" ове недеље "компромитовала све досадашње напоре српског друштва и државе да злочини над новинарима не остану некажњени" и изражава бојазан да судско веће у случају Ћурувија не учини то исто.

"Скандалозна уређивачка одлука да се на насловној страни објави слика бесних паса који се у тексту на унутрашњим странама поистовећују са једним бројем редакција у Србији, била би чудовишна чак и да тај текст не потписује бивши уредник Политике Експрес. Реч је о листу који је Славка Ћурувију прогласио за непријатеља државе само неколико дана пре него што ће пред својом кућом бити устрељен као пас", наводи се у саопштењу. 

Како се истиче, 20 година касније, Ðорђе Мартић користи исти претећи тон када са презиром говори о колегама и ликује над њиховом судбином.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести