„Нисам непријатељ Албанцима, већ непријатељима Срба“

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је да није непријатељ Албанаца, већ оних који угрожавају српски народ.
vucic, tanjug
Фото: Tanjug

"Због Албанаца хоћу да кажем да нисам непријатељ Албанаца. Напротив, ја сам непријатељ свакоме ко хоће да прогони и убија срспки народ", рекао је председник Вучић за Прву телевизију и додао да "стога разуме изјаву Кадрија Весељија да је он највећи непријатељ косовске независности. 

Вучић је додао да ће после Весељијеве изјаве додуше "морати да води рачуна у иностранству како ће који Албанац да реагује или да угрози нечију безбедност". 

Он је нагласио да ће наставити да штити интересе Србије и нашег народа. 

"Они би много волели да су им противници они које би лако побеђивали, па сам на неки начин и почаствован таквом изјавом", казао је Вучић.

Осудио насловну Илустроване политике

Вучић је осудио и као председник Републике и као грађанин насловну страну Илустроване политике.

"То није јавни дискурс какав желимо", рекао је Вучић за Прву телевизију поводом насловнице тог недељника са поруком "Пси су пуштени".

"Покушаћу да одговорим без било каквог ''али''. Као председник Републике и обичан човек то осуђујем", рекао је Вучић и додао да се нада да се тако нешто неће понављати, бар не у медијима у чијем власништву било какав удео има држава.

Вучић је указао такође да се ствари врло често једнострано посматрају, те да тако нико није реаговао на насловне стране на којима је писало "Само снајпер Србина спасава". 

Упитан да ли ће неко бити кажњен, Вучић је рекао да није полицајац да би кажњавао, те да се не кажњава због уређивачке политике, и додао да се Надзорни одбор Полике не меша у уређивачку политику.

Вучић: Црна Гора уводи деликт мишљења ,реаговаћемо, чекамо одговор

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће држава Србија реаговати на забрану уласка у Црну Гору интелектуалцима Матији Бећковићу, Чедомиру Антићу, Александру Раковићу и Дејану Мировићу, те оценио тим поводом да Црна Гора тиме уводи, не вербални деликт, већ деликт мишљења, што је, подсећа, незамисливо и недопустиво у Европи у 21. веку. 

Вуцицћ је за ТВ Прва рекао да је разговарао са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем непосредно пред гостовање на Првој телевизији, да је разговарао са колегама из Црне Горе, и да су добили информацију да је за четири лица одлуком владе Црне Горе забрањен улаз.

"Не знамо да ли има још неких лица. Званично нисмо ништа као држава добили", рекао је председник Србије и додао да је као објашњење наведено угрожавање сигурности, темеља безбедности Црне Горе. 

"Држава Србија мора да реагује. Ово је нешто чиме сам био шокиран, јер ми смо забранили улаз криминалцима, лицима са потерница, лицима које припадају Кавачком и Шкаљарском клану" рекао је Вучић и додао да је неко други као одговор на то, "или не знам шта већ", забранио другачије мишљење. 

Додао је да Црна Гора тиме санкционише, или уводи, не вербални деликт, већ деликт мишљења, да не дозвољавају да неко о прошлости, садашњости и будућности мисли другачије. 

"То је недопустиво у 21 веку у Европи" нагласио је председник Србије и оценио да је то правно неодрживо. 

Даће, каже, све од себе да ступи у контакт са председником Црне Горе Милом Ђукановћем, како би замолио за другачију реакцију, више одговорности и озбиљности. 

"Не бих волео да Србија, која је бастион слободе изношења и права да се износе различите идеје, а у нашој земљи слободно износе идеје они који су за независно Косово, који би да цепају друге делове територија, и они који о Сбрима у Црној Гори мисле овако и онако, који су против или за РС...сматрамо да је то демократско право сваког и не желимо никоме да то укинемо", нагласио је Вучић. 

Истакао је да жели да људи у Црној Гори разумеју нашу поруку и додао: 

"О конкретним мерама ћемо разговарати, ако не добијемо другачији, рационалнији и разумнији одговор". 

Вучић о победи у Великом рату, Љајићу, привредном расту...

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, поводом 100. стогодишњице примирја у Првом светском рату, да је Србија слободарска земља, али и демократска, и да је уверен да ће чувањем мира и даљим јачањем економије, постати једна од најбоље уређених, намодернијих и свакако богатијих земаља у овом делу Европе. 

Вучић је, честитајући грађанима ову годишњицу, у интервјуу за телевизују Прва, казао да данас славимо велику победу српског народа - улазак првог комите, затим Прве армије Петра Бојовића у Београд. „То је предивна, али И скупо плаћена победа са милион и 247.000 жртава. Она нас обавезује да се озбиљно и одговорно понашамо у будућности, да штитимо мир, чувамо свој народ, чувамо људске капацитете али да никоме никада не дозволимо да нам угрози слободу“, поручио је он. 

Иначе, пошто је замољен да прокоментарише овај јубилеј за мање од минута, приметио да му траже, „у друштву у којем влада страх од страшног диктатора, том диктатору одређују да мора нешто тако важно, као што је ова велика победа, да је прокоментарише у 50 секунди“. 

На питање о нападима на потпредседника владе и министра Расима Љајића, за којег су Војислав Шешељ и Моамер Зукорлић рекли да је вођа нарко картела, председник је рекао да ће стати у Љајићеву заштиту, јер то није истина, али и приметио да њега самог политички сарадници углавном не бране када га нападају. 

"Да, хоћу. Све оно што они никада нису радили када сам ја у питању. И многи од наших коалиционих партнера. Расим још и јесте, јесте Вулин и понекад Дачић, неки други нису никада, остали су углавном ћутали и сакривали се".Према његовим речима, његови политички сарадници су углавном ћутали када су други говорили да је његов брат вођа нарко дилера, да има поља марихуане...

Поновио је да ће он, ипак, заштити Љајића, јер Љајић није нарко дилер, и остаће у влади."Али, суштина је у томе да сам видео да и људи у мојој странци, који су много осетљиви на ситнице, а на крупне ствари, кад није њихова кожа у питању, тада углавном не реагују", рекао је Вучић за ТВ Прва. Вучић је истакао да је његов посао да заштити све и да се бори за све који добро, вредно и марљиво.

Рекао је и да њега лично не боли то што га неки не бране, јер је то, каже, људска природа и људи настоје да се извуку из разних сукоба."Али, људи воле оне који се боре за њих и који не беже ни од чега", рекао је Вучић.Председник је рекао и да повећање прогнозе раста Србије за ову годину са 2,9 на 4,2 одсто, што је данас саопштиула ЕБРД, значи да ће грађани живети боље, да ће људи имати веће плате и пензије, као и за капиталне ивестиције. 

Додао је да у медијима може да се пише било шта, али да нико не може да представи да је минус 3,1 боље од плус 4,5."Неће бити да не ваља кад повећавате плате и пензије, када градите аутопутеве, који неки нису помислили да промене ни горњи слој асфалта... Људи то виде и не можете ту врсту рада да сакријете. Не можете да сакријете како се развија Боград и други делови Србије, јер свако види фабрике или како се у Београду гради оно што су називали мојом фантазмагоријом", рекао је председник.

Он је додао да га свака критика мотивише да ради више и боље."А, молим ове друге да то не раде мојим политичким противницима, јер треба да буде разлика у раду, приступу, поштењу и одговорности", закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести