МУТАНТИ САМО НИЧУ Појављују се нови сојеви коронавируса, НЕМАМО ВАКЦИНУ КАО ОДГОВОР

Корона вирус наставља да мутира, појављују се нови сојеви и подсојеви, а многи светски признати стручњаци последњих дана упозоравају на нову варијанту омикрона познату као ХВ.1, који је већ доминантан у САД, као и ЈН.1 који је “потомак” пироле, пронађен у Великој Британији, САД, Исланду, Португалу и Шпанији.
korona pix
Фото: Pixabay.com

Некако баш у исто време Светска здравствена организација (СЗО) изашла је с новим водичем и смерницама за лечење корона вируса којих би требало да се придржавају здравствени радници широм планете.

Британски епидемиолози сматрају да би „нови сојеви корона вируса, укључујући ХВ.1 и ЈН.1 могли да прођу кроз Европу пре зиме и да циркулишу током зимског периода и Божића, те упозоравају људе да буду на опрезу и указују на симптоме на које треба посебно обратити пажњу.

- Званичници америчког Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) кажу да још увек „уче“ о ЈН.1 и како он носи мутације да би могли да помогну имунолошком систему. Људи треба да пазе на симптоме оба соја. ХВ.1 сој даје грозницу, кашаљ, умор, зачепљеност носа или цурење из носа, док ЈН.1 такође изазива ове симптоме, али овај сој такође може изазвати дијареју и главобољу - каже др Крис Пападопоулос, главни предавач јавног здравља на Универзитету Бедфордшир.

Он је додао да „још нема доказа о новим или јединственим симптомима повезаним са овим варијантама, али да је од суштинског значаја за све, посебно за оне који су под већим ризиком, да пазе на симптоме којих смо свесни.”

Светска здравствена организација је издала нови, 13. по реду водич и смернице са новим препорукама за пацијенте који болују од корона вируса, као и за лекаре који ће их лечити. Према речима епидемиолога др Небојше Бохуцког највише је код нас било речи о ерису и пироли, која је имала 30 мутација, односно друге омикроне, што значи да су нови вируси „њихова деца и унучад“.

Нису опаснији, већ заразнији

Према његовим речима пирола се појавила летос и остала је слабо заступљена, међутим, сматра се да је њена мутација управо ЈН.1 који је удаљенија мутација од претходних. Значи да су већи изазови за имуни систем.

- Сматра се, теоретски, да ће нашем имуном систему бити најтеже да се избори са ЈН.1, али то не значи да је опаснији од других, већ да ће особа која је имала инфекцију једну, две или више, када дође у контакт са ЈН.1 опет вероватно да оболи. Имуни систем ће се изборити, неће бити тежа болест, али ће особа имати клиничку слику у трајању од неколико дана или дуже. Неопходна је апстиненција с посла, биће на боловању и друго. Дакле, тренутно је ХВ.1. доказао колико је потентан, док је ЈН.1 тек у повоју. ЈН.1 је откривен у августу у Луксембургу, а већ у септембру је дошао у САД, а након тога га бележимо у 11 земаља најмање – каже др Бохуцки.

Како каже "само чекамо да се докажу и код нас".

- Ми међутим нећемо имати ни амерички ни исландски сценарио. Очекујемо повећање оболелих који неће имати тежу клиничку слику – каже др Бохуцки.

Иначе последња ревизија водича СЗО за лечење ковида доноси једну новину, а то је према речима др Бохуцког категорија умереног ризика. До сада смо увек говорили о ниском или високом ризику. Смисао овог водича је да се олакша рад здравственим радницима.

СЗО: Не користити један лек

- Имамо субпопулације са аспекта хроницитета или њихових година. За особе које су изнад 65 година или су млађе од 65, али имају екстремну гојазност, дијабетес, обољење бубреге, јетре, ризик је око 3 одсто за хоспитализацију, а за остале који немају та обољења је ризик 0,5 одсто. Ови подаци олакшавају рад здравствених радника, јер када имају пацијента са ковидом који има неке од ризика онда је јасније шта треба да раде - каже др Бохуцки.

Фото: Pixabay.com/Ilustracija

Саговорник напомиње да се сматра да је тренутно најбољи лек за све особе које имају висок ризик од хоспитализације, тачније два антивирусна лека у једном, „паксловид“. СЗО је дала одобрење за овај лек још у априлу 2022. године.

- За људе у ниском ризику, оне којима не треба ниједан лек, а многи желе антивиротик јер прате медије и интернет, и ако немају изнад 65 година и хронична обољења, лек избора је парацетамол. Битно је још рећи да је СЗО јако против примене лека „ивермектин“. Међутим, ако је реч о тешким случајевима, критичним и животно угроженим стањима може да се користи у оквиру клиничких истраживања, али зна се врло добро који су критеријуми за студије - закључује наш познати стручњак.

Мање заражених, али се ретки тестирају

Према последњим подацима Министарства здравља и Института “Батут”, у Србији је у недељи од 2. до 9. новембра регистровано 3.684 нових случајева короне који су потврђени на тестовима, што је нешто мање него седам дана раније.

Проценат позитивних у односу на тестиране већ месец дана се креће између 20 и 25 одсто, мада је чињеница, што потврђују лекари на терену, да због слабијих симптома велики број оболелих уопште и не долази у домове здравља или амбуланте.

Србија се према критеријумима ЕЦДЦ тренутно налази у љубичастој корона зони са 100-150 заражених на 100.000 становника.

Курир

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести