Обавезна вакцина против грипа за медицинаре и осетљиве групе

Вакцина против грипа, како је најављено, постаће обавезна за грађане старије од 65 година, медицинске и раднике у јавним установама, као и за осетљиве групе – реконвалесценте и хроничне болеснике.
vakcina
Фото: pixabay.com

Обавезна имунизација против грипа обухватиће и труднице и децу у вртићима и школама, јер су она традиционално најчешће оболевају. Такође, нови Правилник о програму обавезне и препоручене имунизације, објављен у Службеном гласнику, предвиђе и да вакцину против варичела примају и деца у 6. разреду основне школе која претходно нису стекла имунитет. Вакцина против варичеле последњих година изазива велику пометњу међу родитељима, разапетих између препорука лекара и упозорења припадника такозваног антиваксерског покрета. То је пре две године довело до епидемије варичела, пошто је обухват вакцинисаних, нарочито у Београду и Новом Саду, пао на далеко испод 95 посто, колико је потребно да се стекне колективни имунитет. Срећом, добром акцијом лекара, медија и државе која је почела да спроводи закон и одбија упис невакцинисане деце у школе и вртиће, подигла је обухват на изнад 95 посто и ватра је угашена. На колико дуго, остаје да се види, јер се јавност сада узнемирила, због сазнања да ће вакцинација против грипа за велики број људи бити обавезна.

Др Драгослав Поповић недавно је за РТС рекао да су прошле године утрошене све вакцине против грипа, што је добра вест и да је сада прави моменат да се фокус окрене ка оним групама становништва којима је та вакцина најпотребнија, а то су старији од 65 година као угрожено становништво, и труднице. Протекле сезоне утрошено је 300.000 вакцина против грипа, који је, због епидемије корона вируса, прошао скоро незапажено. Ипак, за борбу против короне, за коју се очекује да ће се наставити и у зимској сезони, изузетно је важно да се те две епидемије не поклопе, како здравствени систем не би колабирао, али и да би се очували животи људи. Јер, грип и даље сваке сезоне узима неколико стотина живота. Посебном статистичком методом се процењује вишак смртности због грипа. Тако се долази до податка да годишње умре између 250 и 500 хиљада људи глобално, а код нас се креће од неколико стотина до 1.200, у зависности од године и соја грипа који нас погађа.

Кад томе додате корона вирус, потпуно непознат и који изазива неочекиване реакције оболелих – од прележавања без икаквих симптома, до тешке упале плућа, респиратора и смрти, јасно је зашто је заштита од макар једног вируса који колико-толико можемо да контролишемо, неопходна. Ова вакцина биће обавезна и за запослене и децу у вртићима, што су од Владе Србије прошле године тражили представници Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије. Како је узраст 0-4 године бележи највећи проценат оболелих, јасно је да је за успешно функционисање здравственог система важно заштитити и ову узрасну групу. На мере евентуалне опште изолације не би требало рачунати на дуг рок, те је сасвим извесно да ћемо у нову сезону ући на радним местима и у образовним установама, макар и делимично и ограничено. Зато је важно на време набавити вакцине против грипа, у очекивању хоће ли се напори научника широм света исплатити и хоћемо ли 2021. добити и вакцину против корона вируса.

Држава се обавезала да набавља оне вакцине које су обавезне и надам се да ће то бити случај и сада -  рекао је Поповић и додао да ће бити проблема са набавком много већег броја вакцина ове године него што је то било раније, али ако се у тај посао крене на време, не би требало да буде проблема. Ово се нарочито односи на труднице јер су оне, каже СЗО, категорија број један коју треба заштитити против грипа.

- Многи здравствени радници устезали су се да препоруче ту вакцинацију трудницама, међутим, то је веома важно, да их заштитимо у периоду који је веома осетљив - рекао је Поповић, истичући да је грип сепцифичан јер сваке сезоне имамо другу комбинацију вакцина, али је важно да је приме сви који су у осетљивим или ризичним групама. - Важно је да вакцину против грипа узмете неколико година јер када узимате више година, ваш имунитет против грипа у следећој сезони се у принципу повећава - указује доктор.

Највише штити младе и здраве

Вакцина против грипа највише штити младе и здраве људе од појаве клиничке слике грипа, преко 70 одсто. Најмање штити од појаве грипа оне којима је намењена – старијим од 65 година и хроничним болесницима 30–40 одсто. Оно што се, међутим, не помиње јесте да је вишеструко већа заштита од тешких форми болести и компликација, посебно смрти. Свакако да је време за вакцинацију против грипа у Србији октобар и новембар и да је мала вероватноћа да ћете се заштитити од грипа када се вакцинишете усред сезоне, првенствено зато што нема довољно времена да створите заштиту након вакцинације. Догађају се сезоне када се не поклопи сој вируса у вакцини са сојем у циркулацији, али то се догађа по до сада познатим подацима просечно једном у седам година. Тада је заштита од вакцина знатно слабија. Ове сезоне је високо поклапање и висока заштита.

И. Радоичић

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести