Обележена годишњица злочина у Сјеверину

ПРИБОЈ: Скупом “Не заборавимо Сјеверин” данас је у Сјеверину, месту између Рудог и Прибоја, обележена 27. годишњица од отмице и убиства 17 Бошњака, држављана Србије из тог места.
1
Фото: Youtube Printscreen

Припадници оружане формације “Осветници”, која је деловала у оквиру Војске Републике Српске, на данашњи дан је зауставила аутобус који је саобраћао на линији Рудо - Прибој, извела 17 Бошњака, одвела их у правцу Вишеграда и убила их на обали Дрине.

Годишњица злочина обележава се ове године по први пут након што је Суд за људска права у Стразбуру одбио представку која му је била упућена у име породица.

На спомен облежују страдања жртава присуствовали су представници Мешихата ИЗ-е у Србије предвођени главним имамима, државни секретар Един Зећировић, директор Института за истраживање геноцида и злочина др. Адмир Муратовић, делегација општине Прибој предвођена председником СО Прибој Борисом Мрдовићем, те бројни чланови породица страдалих, представници јавног, културног и политичког живота.

Испред породица одведених обратио се Мурат Софтић истакавши да сваки 22. октобар боли као жива рана. Тако ће бити, истиче, до Судњега дана.

Извршна директорка Фонда за хуманитарно право Ивана Жанић поручила је да док је живота жртава ће се сећати искрени и праведни.

Председник СО Прибој Борис Мрдовић истакао је да сваки октобар јако боли, те да се сећање на злочин мора чувати због будућности.

Подсећајући на 27 година агоније породица убијених, 27 година чекања да се пронађу кости убијених, директор Института за истраживање геноцида и злочина Адмир Муратовић је рекао да је недопустиво ћутање свих оних који треба да дају одговоре везане за све чињенице које су се десиле у Сјеверину, пренели су локални медији.

"Интересантна је и одлука Европског суда за људска права, а сви знамо и како он функционише уколико се не испуне они формални услови... они онда уопште не третирају оно што стоји у садржају. Они, који су поднели представке у име породица жртава, морали су то знати. Наравно, никакве папирнате одлуке неће учинити да због моралног капацитета, које показују породице жртава, одустанемо од тражене истине", рекао је Муратовић.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести