Одвојен пријемни блок Клинике за психијатрију КЦВ током пандемије

- Пандемија ковид-19 глобално је довела до значајних соматских, психолошких и друштвених последица. Ова  високо заразна, тешка и недовољно позната болест, али и њене друштвене последице, засигурно изазива појаву стреса и анксиозности код свих људи. Особе са менталним поремећајима представљају посебно осетљиву популацију како због природе основног поремећаја тако и због стресних епидемиолошких дешавања и противепидемијских мера, промене ритма живота и редуковане доступности здравствене заштите – каже управник Клинике за психијатрију Клиничког центра Војводине професор др Владимир Кнежевић.
1
Фото: Dnevnik.rs

Како наводи, водећи се стручним психијатријским и епидемиолошким протоколима организација психијатријске службе Клиничког центра Војводине претрпела је измене у циљу прављења баланса између пружања континуиране и адекватне заштите менталног здравља, односно лечења особа са менталним поремећајима, као и редукције епидемиолошких ризика за пацијенте. Тако је зграда ове Клинике једна од ретких у Клиничком центру Војводине која није стављена на располагање за лечење особа са ковид-19 вирусном инфекцијом.

- У циљу смањења ризика од заражавања болесника обустављене су посете болесницима на Клиници, континуирано се спроводе противепидемијске мере према протоколу за здравствене установе, формиран је физички одвојен пријемни блок у коме се сви болесници чије здравствено стање захтева хоспитализацију тестирају на присуство вируса. Уз психијатријско лечење континуирано се спроводи мониторинг на присуство симптома респираторне инфекције код хоспитализованих болесника, сви болесници код којих се постави сумња на вирусну инфекцију се изолују и тестирају ПЦР методом, болесници код којих се потврди вирусна инфекција лечење настављају у једној од ковид јединица КЦВ, а континуирано се код запослених спроводи мониторинг евентуалне појаве симптоматике инфекције – напомиње др Кнежевић и додаје како одређени број лекара и медицинских сестара запослених на Клиници за психијатрију учествују у лечењу оболелих од ковид-19 у ковид јединицама Клиничког центра Војводине.

Према његовим речима, пандемија је у организационом и стручном смислу довела до значајних изазова за здравствени систем који се уз максимално ангажовање свих доступних ресурса труди да пацијентима пружи што бољу здравствену заштиту уз што мање епидемиолошке ризике.

Љ. Петровић

Фото: архива Дневника

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести