Омбудсман покренуо поступак контроле рада Звечанске

БЕОГРАД:  Заштитник грађана покренуо је поступак контроле рада Центра за заштиту одојчади, деце и омладине у Београду (Звечанска), после информације и видео снимка насиља медицинске сестре над малолетним дететом, који су објављени у медијима.
Zaštitnik građana Zoran Pašalić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Руководиоцу установе дат је рок од 15 дана да се изјасни о околностима случаја и да Заштитнику грађана достави документацију, наводи се у саопштењу Омбудсмана.По завршетку поступка, Заштитник грађана ће саопштити сазнања о утврђеним чињеницама и околностима у случају који је снажно узнемирио јавност.

Омбудсман је још једном указао на обавезу надлежних и друштва да се посвете заштити најмлађих и потпуном искорењивању свих облика насиља над њима, пре свега у установама које се баве збрињавањем и заштитом деце.

Директор Звечанске Зоран Милачић донео је решење о привременој суспензији до утврђивања чињеничног стања и окончања дисциплинског поступка медицинске сестре Ђ.А. након анонимне пријаве да се неадекватно понашала према деци.

На друштвеним мрежама и у медијима јуче се појавио снимак на којем се види да медицинска улази у собу са бебама и држи телефон у рукама, иако то није дозвољено.Дете држи неприкладно, за једну руку, и готово га баца у креветац. 

Затим се на снимку види како телефоном снима другу бебу, што је такође забрањено, и наставља да ради нешто на мобилном телефону.

Директор Звечанске је о случају информисао ресорног министра Зорана Ðорђевића, који је поручио да сви који крше закон треба да буду кажњени.

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести