ОПАСНЕ ПЕТАРДЕ Ватрене играчке могу да повреде и младе и старе

Повреде очију, ампутација прстију или целе шаке, опекотине, трајни и тешки инвалидитет, све то могу да буд последице наизглд бнлне игре са петардама.
petarde, ilustracija
Фото: Илустрација

Лекари кажу да последњих година осим деце, повреде од петарди све чешће задобијају и одрасли и то старији од 30 година, те саветују свима да избегавају игру са овим експлозивним направама.

- Најчешће повреде које настају као последица неадекватне употребе петарди су опекотинске повреде различитог степена, односно дубине. Такође може да дође до изузетно озбиљних повреда као што су експлозивне ране које могу да доведу до ампутације прстију или чак целе шаке - каже специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије и дечји хирург доцент др Милош Пајић из новосадског Института за заштиту деце и омладине Војводине.

Најчешће захваћне регије су шаке, лице, укључујући повреде очију, а др Пајић упозорава на то да овакве повреде могу да доведу до трајних облика тешког инвалидитета

- Последњих година на нашој Клиници бележимо пад броја пацијената који се јављају због оваквих пореда, тако да смо ове године имали само два детета која су збринута амбултно и пуштена на кућно лечење. Забрињавајући податак је да се повећава број повређених особа узраста преко 30 година - напомиње др Пајић.

Савет родитељима је да не дозвољавају деци употребу било каквих експлозивних средстава и, наравно, да их сами не користе, јер на тај начин дају лош лични пример.

- Уколико већ дође до повреде, неопходно је одмах се обратити надлежном лекару, односну по потреби хирургу - поручује др Пајић.

Лекари Универзитетске дечје клинике “Тиршова” у Београду сваке године упозорвају на то да петарде нису играчка и да повреде које оне могу да нанесу могу да буду веома озбиљне и тешке.


Илегална продаја

Осим неправилног руковања петардама, др Стојићевић подсећа и на опасност од куповине петарди од људи који немају дозволе за њихову продају, јер такве петарде не поседују никакве провере при пуштању у продају и не поседују никакве сертификате о безбедности, те до детонације може да дође у било којим условима.


- Најчешће су то опекотине шака и осталих делова тела различите површине и степена, затим могући су отворени и затворени преломи прстију шаке, а нису ретке ни оне најтеже повреде типа семиампутација и ампутација прстију шаке са губитком њене функције. Такође, веома често се догађају повреде у пределу лица, с оштећењем функције ока и губитком вида, али и слуха - рекао је раније др Драган Стојићевић из “Тиршове”.

Постало је уобичајено, иако је забрањено, да се петарде продају у близини школа.

- Нажалост, многи малишани су страдали од петарди које су им експлодирале у руци, од искри које су им улетеле у око или опекотина које су настале кад им се запалила одећа. У последње време, млађи адолесценти, адолесценти и одрасле особе све чешће стављају петарде у разне стаклене објекте, као што су флаше, чаше и тегле, али и у друге затворене објекте, чиме се детонација петарде додатно компликује појавом шрапнела насталих пуцањем тих објеката, па неретко може да дође до појаве веома озбиљних, па и фаталних повреда - упозорава др Стојићевић.

- Петарда није играчка, и свако, деца, или одрасла особа која петарде користи ризикује да празничну атмосферу замени болничком постељом - упозорио је др Стојићевић.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.7410
Најновије вести