Основана Парламентарна мрежа за дигиталну безбедност

БЕОГРАД: Национални контакт центар за безбедност деце на интернету за четири године од оснивања примио је 21.304 позива, изјавила је данас министарка Татјана Матић на оснивачком састанку Парламентарне мреже за дигиталну безбедност, чији ће акценат у деловању бити на деци.
matic
Фото: Танјуг (видео)

"Од свих тих позива упућених на телефон 19833 или преко он лајн платформе Паметно и безбедно формирано је 4.120 предмета, а 276 је прослеђено другим надлежним институцијама", рекла је Матић.

Према њеним речима, а имајући у виду да угрожавање безбедности на интернету има висеструке импликације и на социјално и психичко здравље, било је важно да се све институције повежу,од министарстава и тужилаштва за високоорганизовани криминал до домова здравља.

Национални центар спроводи и едукацију и превенцију и до сада је организовано 397 предавања за скоро 15.000 деце, рекла је Матић на оснивачкој седници на којој је о опасностима иза дигиталне завесе и свему што се чини да би се оне спречиле и избегле говорио и председник парламента Ивица Дачић.

Матић је рекла да је Србија према естонском индексу информационе безбедности на 17. месту од 160 земља, чему, како је рекла, доприноси и Национални ЦЕРТ, који се између осталог бави превенцијом и заштитом од безбедносних ризика у ИКТ системима.

Председница Парламентарне мреже Катарина Ракић нагласила је да родитељи морају бити прва линија одбране деце од опасности у дигиталном свету.

"Можемо донети најбољи закон, али родитељи морају стајати иза деце, морају се едуковати о безбедности на интеренту, посебно имајући у виду фрапантну чињенцу да само 17 одсто њих уме да препозна и спречи пробем", рекла је Ракић.

Нагласила је да нико не сме да чека да се десе последице, које могу бити застрашујуће, већ се мора деловати превентивно што је и један од разлога за оснивање мреже.

Представнице УНИЦЕФ-а и УНДП у Србији Дејана Костадинова и Франсин Пикап говориле су на скупу о томе да земље западног Балкана имају мали потенцијал да се одупру негативним ефектима лажних вести и дезинформација.

Директорка УНИЦЕФ-а је наглашавајуићи важност заштите деце и младих у дигиталном окружењу навела да ће се ускоро на столу сваке владе у свету наћи нови документ у којем ће бити дефинисано шта значи право на приватност, образовање, игру, недискриминацију... и како деловати да би се све то обезбедило.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести