Откривен гроб Гепида у Виминацијуму

ВИМИНАЦИЈУМ: На археолошком локалитету Виминацијум, откривен је гроб индивидуе за коју се верује да припада германском племену Гепида.
viminacijum
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

"Иако о покојнику у овом тренутку није могуће много рећи, откриће још два предмета поред скелета и поређење налаза из новооткривене сахране са материјалом већ познатим са старијих ископавања упућује археологе на закључак да се ради о гробу припадника германског племена Гепида", рекао је руководилац пројекта Виминацијум Миомир Кораћ.

Иако се ископавања врше на простору касноантичке некрополе, јужно од античког урбаног језгра цивилног насеља, где се становништво Виминацијума сахрањивало током четвртог века, стручни археолошки тим, који су чинили Илија Данковић, Иван Богдановић и Ана Митић, открио је гроб индивидуе која је живела у време Велике сеобе народа. 

Овај период, према речима Кораћа, карактерисала су стална померања различитих племенских групација, међусобне борбе, као и наизменична примирја, сарадње и ратови са Источним римским царством.

Више података о покојнику биће доступно након анализа физичких антрополога у Биоархеолошкој лабораторији у виминацијумском Дому науке, а у овом тренутку се може констатовати да је особа била висока 1,78 метара.

"Оно што сахрану чини изузетно занимљивом су предмети приложени уз покојника. Свакако се издваја дуги двосекли мач од гвожђа са бронзаним врхом балчака. Мач је дугачак 92 центиметра, а на сечиву су још увек видљиви трагови дрвених корица. Иза левог рамена покојника налазио се велики коштани чешаљ у футроли од кости, дугачак око 30 центиметра. У пределу карлице откривени су гвоздени делови појаса", рекао је Кораћ.

Након припреме скелета за подизање и транспорт у лабораторију, уследило је откриће још два предмета, који се нису видели у првом тренутку.У делу гроба изнад десног рамена покојника налазила се посуда од керамике која спада у производе рановизантијских радионица друге половине шестог века, а са десне стране стопала откривено је листолио копље од гвожђа.

Све то довело је археологе до закључка да су открили гроб припадника Гепида.Присуство Гепида је потврђено раније открићем 106 гробова, од којих је 31 индивидуа имала вештачки деформисане лобање.Кораћ каже да су тај обичај Гепиди, као још нека германска племена, преузели од Хуна који су на тај начин наглашавали расне карактеристике, а из поменутих гробова потиче пет мачева, као и велики број коштаних чешљева.

Гепид сахрањен на јужној виминацијумској некрополи по свој прилици, запажа Кораћ, припада делу племена које је било принуђено да побегне са територије Срема у другој половини шестог века након пораза од Авара.

"Они су населили Виминацијум у договору са византијском државом, са циљем да као савезници бране границу на Дунаву. О овој сарадњи говори и византијски лонац откривен у гробу", додао је Кораћ.

Он каже да ће се истраживања наставити, а у наредним недељама биће познато да ли се ради о усамљеној сахрани или се на овом месту налази до сада непозната некропола из доба Велике сеобе народа.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести