Ројтерс о археолошким открићима у Виминацијуму

КОСТОЛАЦ: О арехолошком налазишту Виминацијум надомак Старог Костолца, данас је писала и британска агенција Ројтерс, наводећи да су на том локалитету пронађени саркофази са два скелета.
1
Фото: Tanjug

На подручју овог старог римског града у Србији археолози су пронашли нетакнуте саркофаге са два скелета испуњене златом и сребром, известио је Ројтерс.

Археолошко налазиште Виминацијум које се налази у близини Старог Костолца, на око 70 километара источно од Београда, било је римски војни логор и престоница римске провинције Горње Мезије, а настао је у првом веку, објашњава агенција.

У тексту се наводи да је Виминацијум имао хиподром, тврђаве, трг, палате, храмове, амфитеатар, аквадукте, купатила и радионице.

Стручњак археолошког тима Илија Микић казао је за Ројтерс да су у Вимнацијуму овог пута откривени скелет једног високог човека средњих година и ситне младе жене.

Осим тога, како преноси Ројтерс, откривене су три бочице парфема, а жена је имала златне минђуше и огрлицу, сребрно огледало и неколико скупоцених укосница, док су поред скелета мушкарца пронађени сребрна копча за појас и ципеле.

"Према налазиштма из гробница... можемо да закључимо да су ове две особе сигурно припадале друштвеном слоју високог ранга", казао је Микић.

Британска агенција наводи да је директор Археолошког института у Београду и руководилац пројекта Виминацијум Миомир Кораћ нагласио да су гробнице старих римских насељеника веома ретке изван модерних градова попут Лондона, Милана, Будимпеште и Београда.

"Само је Виминацијум са својих 450 хектара површине отворено подручје за истраживање и сигуран сам да ће оно донети неизмеран квалитет информација", казао је Кораћ британској агенцији.

Кораћ је такође казао да је, према наводима историчара, на том месту могло да живи до 40.000 људи, а да је до сада, само четири одсто тог налазишта истражено.

Ројтерс напомиње да су од како су ископавања почела 1882, археолози у Виминацијуму открили десетине хиљада артефаката, међу којима златне плочице са угравираним римским магијским симболима, скулптуре од жада и мермера, керамику, мозаике и фреске, заједно са 14.000 гробница.

Након што су га Хуни у петом веку уништили, Виминацијум је касније поново изградио римски цар Јустинијан Први, пише Ројтерс и додаје да су га у шестом веку подигли и уништили Словени.

Од тада су саркофази кроз векове истрајавали упркос пљачкањима, орању и оруђима у руднику који се налази у близини, наводи британска агенција.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести