Откривен споменик Немцима у Бачкој Паланци

БАЧКА ПАЛАНКА:  Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор присуствовао је данас у Бачкој Паланци откривању и освештавању споменика подигнутог у знак сећања на припаднике немачке заједнице који су живели у том граду између 1764. и 1944. године.
Spomenik je postavljen na platou ispred rimokatoličke crkve u Bačkoj Palanci Foto: skupstinavojvodine.gov.rs
Фото: Споменик је постављен на платоу испред римокатоличке цркве у Бачкој Паланци Фото: skupstinavojvodine.gov.rs

"Откривање спомен-плоче у знак сећања на припаднике немачке заједнице који су у три општине - Нова, Стара и Немачка Паланка, живели скоро два века, чин је који има за циљ да у човеку који стоји до нас видимо оно што нам је заједничко и што нас повезује, јер једино тако можемо сви заједно градити будућност", рекао је Пастор на откривању споменика.

Како се наводи у саопштењу из Скупштине Војводине, он је истакао да се линија која раздваја добро и зло не протеже између народа, држава и раса, него у савести сваког понаособ у којој се "бије битка и доноси одлука јесмо ли људи и остајемо ли и даље припадници те врсте која се зове људски род".

"Наша је дужност и част да сачувамо и пренесемо сећање на Подунавске Швабе и на генерацију која ће доћи после нас, и све оне који ће доћи и после њих, за вечност. Нека ова спомен-плоча буде за вечност!", нагласио је Пастор.

Споменик "Сећање и разумевање", који су, заједно с председником Пастором, открили председник Савезног удружења Подунавских Шваба у Немачкој Ханс Суприц и председник општине Бачка Паланка Бранислав Шушница, постављен је на платоу испред римокатоличке цркве у Бачкој Паланци. 

После сагласности Министарства културе Србије, одборници Скупштине општине Бачка Паланка прошле године донели су Одлуку о подизању спомен-обележја некадашњим становницима Бачке Паланке немачке националности. 

Средства за изградњу овог споменика у целости је обезбедио Савез удружења Подунавских Шваба Немачке и Удружења Немаца из Бачке Паланке у иностранству, а они су и били подносиоци захтева за подизање овог спомен- обележја.

Свечаности је присуствовао и председник Националног савета немачке националне мањине Михаел Плац.

EUR/RSD 117.5890
Најновије вести