Почела изградња „Каменице 3”

Копање темеља за изградњу прве фазе „Каменице 3“ почеле су у четвртак, а јуче је стигла и магнетна резонанца.
Kopanje temelja za izgradnju „Kamenice 3” foto: Lj. Petrović
Фото: Копање темеља за изградњу „Каменице 3” фото: Љ. Петровић

У Институту за онкологију Војводине очекују да ће нова магнетна резонанца бити у функцији до краја новембра, а рок за завршетак прве фазе изградње „Каменице 3“ је годину дана, односно 24. септембар 2021. године.

За нову магнетну резонанцу објекат се гради поред имиџинг центра, а према речима директора Института за онкологију Војводине професора др Зорана Радовановића, радове као и набавку апарата финансирала је Покрајинска влада и њихова вредност је 1,2 милиона евра, а прва фаза „Каменице 3“ кошта 917 милиона динара без медицинске опреме, која ће накнадно стићи.

- Данас се испоручује трећи апарат за магнетну резонанцу од 1,5 Тесла, који ће се сместити у објакт који се гради и очекујемо да ће бити завршен за месец дана, а да ћемо у новембру кренути са радом на том апарату, чиме ће Институт поносно имати три апарата за магнетну резонанцу и годишње ће моћи да прегледа више од 10.000 пацијената. Магнетна резонанца је једна од основних дијагностика код онколошких пацијената, пуно пута мора да се понавља у склопу редовних контрола, тако да ћемо сада са три магнетне резонанце у потпуности задовољити све потребе грађана Војводине за онколошком дијагностиком – казао је др Радовановић и напоменуо да је то велики дан за војвођанско здравство.


Фото: Др Зоран Радовановић фото: Љ. Петровић

Без паузе током короне

- Онколошки пацијенти не могу да чекају, тако да смо сво време током епидемије короне и ванредног стања радили у пуном капацитету, од дијагностике, зрачне терапије, магнети раде и суботом да надокнадимо заостатке које смо имали у пиковима епидемије, али операционе сале , зрачење и хемиотерапија, радили су у пуном темпу – истакао је др Радовановић.


У јулу је почела изградња објекта у којем ће бити смештен нови магнет, а рок за завршетак објекта је 120 дана. Како објашњава др Радовановић, након тога људи из „Сименса“ монтирају апарат, што би требало да до краја новембра све буде завршено. Обука за рад запослених вероватно неће дуго трајати, јер они већ раде на „Сименсовим“ апаратима.

Пет центар објекта „Камнеице 3“, што је прва фаза, гради се иза имиyинг центра и дневне болнице. Иако су у четвртак почели да се копају темељи, припрема терена је почела пре десетак дана, те је на том простору посечено 206 стабала, како би се направио простор за објекат, који ће имати приземље и два нивоа испод земље. Други ниво испод земље намењен је зрачној терапији, први ниво испод земље биће за дијагностику, а у приземљу ће бити дневна болница за добијање хемиотерапије.

Када је реч о изградњи „Каменице 3“ др Радовановић је рекао како ће се у првој фази изградити објекат у којем ће бити дневна болница за давање хемиотерапије, са новим пет скенером и гама камероми још једног бункера са линеарним акцелератором.

- Рок за завршетак радова је година, а ако темпо радова буде добар, надамо се даћемо до краја 2021. године имати усељен објекат „Каменице 3“. Дневна болница ће бити за око 30 одсто већег капацитета него наша садашња дневна болница, чиме бисмо решили потребе дневне болнице хемиотерапије за наредних, 20, 30 година. Имаћемо пет скен и гама камеру, а надамо се и још један апарат за зрачење, чиме бисмо потпуно решили проблеме зрачења у Војводини – рекао је др Радовановић и истакао како је тренутно на листи чекања за зрачење сведена на 300 особа и да сви пацијенти долазе на зрачење у року од пет недеља.

Опрема његовим речима, чим фаза 1 „Каменице 3“ буде готова, креће фаза 2, односно надоградња објекта, где ће простор имати и Институт за кардиоваскуларне, као и Институт за плућне болести. Чиме ће сва три института у Каменици добити пуно новог простора и квалитетније могућности лечења пацијената.

- У Војводини сваке године има 11.000 новооболелих од карцинома, 6.000 премине сваке године, у Институту се годишње озрачи 2.400 пацијената, уради се 2.500 операција, 9.000 магнентих резонанци, 1.000 пацијената се прегледа на пет скенеру, а дневно има 70 хемиотерапија – испричао је др Радовановић.

Фото: Стигла нова магнетна резонанца фото: Љ. Петровић 

Директор Института за онкологију напоменуо је и да завршетак ових радова подразумева и унапређење квалитета здравствених услуга, брзине услуга, као и комфора који ће пацијенти имати. Све ће бити другачије, лепше и хуманије.

- Ако гледамо онколошке установе у нашој земљи, са објектом „каменице 3“ ћемо бити далеко испред свих – закључио је др Радовановић.

Предузеће „Енерготехника Јужна Бачка“ је носилац конзорцијума и главни извођач радова, а руководилац Сектора за маркетинг Соња Кружевић рекла је да они раде комплетну изградњу и инфраструктуру објекта, као и трафостанице која ће напајати објекат, те и приступне саобраћајнице и сви машински и електро радови и партерно уређене.

- Има укупно 2.560 квадратних метара је укупна површина ПЕТ центра и мало више од 1.000 метара квадратних приступних путева. До нове године предвиђено је буде завршена трафо станица и пуштена под напон и завршена конструкција подземних етажа. – казала је Кружевић и напоменула како је ова фирма радила и обнову у Институту за кардиоваскуларне болести Војводине.

Приликом потписивања уговора са предузећем „Јужна Бачка“, 30. јула ове године, речено је да се у првој фази гради Центар позитронско-емисионе томографије за дијагностику (ПЕТ центар) са три етаже, као посебан објекат повезаном топлом везом са зградом Института за онкологију Војводине. У другој фази градиће се објекат „Каменице 3“, са четири етаже, намењен за сва три института у Сремској Каменици. Укупна површина „Каменице 3“ са ПЕТ центром износи 9.400 квадратних метара.

- Имаћемо нови пет центар, као и нову магнетну резонанцу. Тако ћемо имати укупно три магнетне резонанце, што је важно за све грађане Војводине. Изградња овог објекта има изузетан значај за здравствени систем Војводине и за Институт за онкологију Војводине јер ће се обезбедити много бољи услови за дијагностику и лечење онколошких пацијената и рад особља. Ово је веома важна вест за све грађане Војводине, јер болести које покривају институти у Каменици чине више од 80 процената обољења. Месечно, од канцера у Војводини оболи 1.000 пацијената и тај податак говори колико је значајан овај објекат, који ће пружити најсавременију здравствену заштиту – рекао је приликом потписивања уговора председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Љ. Петровић

 

 

 

 

 

 

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести