Градиће се “Каменица 3” на 8.000 квадрата

НОВИ САД: Институти у Сремској Каменици добиће још једну зграду, такозвану “Каменицу три” и идуће седмице Покрајинска влада даје 25 милиона за израду пројектно-техничке документације новог објекта.
zoran gojkovic kamenica
Фото: Dnevnik.rs

Како је најавио покрајински секретар за здравство професор др Зоран Гојковић, нови објекат ће имати 8.000 квадратних метара на четири етаже.

У сутерену ће бити нови пет ЦТ центар, у приземљу основна дијагностика и биће још четир етаже које ће користити сва три института. Нови објекат нам је неопходан, јер расте број и туморских и кардиоваскуларних обољења. У Војводини 54 осто људи премине због кардиоваскуларних болести, од 24 до 26 одсто због туморских, а од осам до десет одсто људи због плућне патологије, казао је секретар Гојковић и напоменуо да је Покрајинска влада у претходне три године уложила 380 милиона динара у Институт за онкологију Војводине.

Гојковић је рекао и да 1. јуна почиње имплементација пројекта набавке нових линарних акцелератора у оквиру којег ће Институт за онкологију добити још два апарата за зрачење и један ЦТ симулатор.

Фото: Dnevnik.rs

Тиме ће Институт имати пет апарта за зрачење и онда више неће бити листе чекања за радиолошку терапију. Циљ нам је да имамо савремену дијагностику и лечење, као и да се пацијентима помоћ пружи на време. Предвиђено је да цео посао набавке опреме и припреме простора траје највише девет месеци, али ми то морамо и раније да завршимо, навео је др Гојковић.

За нове линеарне акцелераторе ће бити адаптирани бункери у објекту “Каменица 1”, али ће се зрачење пацијената радити неометано на два апарата у објекту “Каменица 2”, од којих један припада Институту за плућне болести Војводине, али га у поподневним сатима користе онколози. Два апарата за зрачење у “Каменици 1” повремено неће радити, зависно од темпа и динамике грађевинских радова током адаптације суседних бункера.

Фото: Dnevnik.rs

Кроз Дневну болницу прође 20.000 болесника годишње

Институт сваке године има између 10.000 и 12.000 пацијената на болничком лечењу, уради се око 2.500 операција годишње и 8.000 снимања на магнетној резонанци, а 20.000 оболелих прође сваке године кроз Дневну болницу.


Рок за завршетак адаптације два бункера је шест месеци, а потом следи уградња апарата и тестирање. Постигнут је договор са клиникама у Београду и Крагујевцу да се део наших пацијената зрачи код њих, док трају радови. У Војводини сваке године имамо 11.000 новооболелих пацијената од малигних болести, а због рака годишње умре 600 људи. Свакога дана зрачимо 220 пацијената, а недељно ову терапију заврши од 60 до 70 пацијената и на њихово место стижу нови пацијенти. На зрачење тренутно чека 500 болесника, навео је директор Института за онкологију професор др Зоран Радовановић и додао како се још 30 пацијената свакога дана зрачи у Институту за плућне болести.

У Институту за онкологије Војводне при крају је и реконструкција Клинике за интерне болести, где је завршено око 70 одсто радова, з шта је Покрајинска влада дала 14 милиона динара. Све собе ће бити потпуно сређене и пацијенти ће имати врхунске услове за боравак у болници.

Текст и фото: Љ. Петровић

Petar Popovic
23.05.2019 • 13:51
Sve je to za pohvalu, ali treba raditi na jacanju i poboljsanju bolnica sirom pokrajine. Velika je navala na Institut a mnogi su pacijenti mogli zbiuti u svojim gratskim bolnicama. Zato treba poboljsati uslove u bolnicama Zrenjanin, Kikinda, Pancevo, Vrsac, Sombor, Subotica i mnoge druge. Time bi rasteretili guzve u Kamenici!
Ines
24.05.2019 • 11:48
Slažem se sa vama.
EUR/RSD 117.3388
Најновије вести