ПУЦАЊЕ ПЕТАРДИ ИЗАЗИВА АГОНИЈУ КОД БРОЈНЕ ДЕЦЕ Сваки излазак напоље за њих је мучење и ПОСЛЕ НЕ МОГУ ДА СЕ СМИРЕ ЦЕЛЕ НОЋИ

Петарде и пиротехничка средства код деце са развојним сметњама изазивају страх, узнемиреност и нервозу, поручују из удружења МНРЛ, преносе pirotskevesti.rs.
pirotehnika petarde, Pixabay.com
Фото: Pixabay.com

На децу са развојном сметњама, посебно на децу из спектра аутизма јако лоше утичу пиротехничка средства због снажне аудитивне и визуелне стимулације односно снажне буке и јаке светлости. Из удружења МНРЛ апелују на грађане да избегавају петарде и пиротехничка средства јер код деце са сметњама у развоју изазивају страх, узнемиреност и нервозу.

Сваки излазак напоље је за њих потенцијално стресна ситуација. Јаке и изненадне дражи могу изазвати страх, узнемиреност и нервозу. Често ће им бити потребно дуже време да се умире, а могуће је да промене у понашању испољавају читавог дана или ноћи. Цела породица је под стресом јер се труди да дете изолује од буке, а некада то није могуће.

Фото: Pixabay.com

Из удружења МНРЛ сваке године у време празника апелују на грађане да уместо петарди и пиротехнике нађу друге начине да се забаве. “Свакој особи ће бити пријатније у загрљају блиске особе и топлини породичног дома. Не бацајте петарде, загрлите најдраже” – поручују из удружења МНРЛ.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести