ПУТНИЦИ "БАРЦИНО ТУРС" требало би да ДОБИЈУ 100% ИЗНОСА који су уплатили

БЕОГРАД:  Директор Националне асоцијације туристичких агенција (YUTA) Александар Сеничић изјавио је данас да би путници који су уплатили аранжмане у агенцији "Барцино турс", а нису их остварили, требало да добију 100 одсто уплаћеног износа.
turizam pixabay
Фото: Pixabay.com

Сеничић је навео да је у питању законом прописана процедура која мора да се поштује у оваквим случајевима, који се дешавају, не само у Србији, већ и свуда у свету.

"Агенција 'Барцино', где је проглашена инсолвентност или банкрот, имала је обавезујућу полису осигурања која је неопходна да би се уопште бавила овим послом. Њена вредност је, према сазнањима које ја имам, далеко већа него што су захтеви путника. Требало би да сви путници добију 100 одсто износа који су уплатили", изјавио је Сеничић за Танјуг.

Како је рекао, очекује да у наредна два до три месеца, уколико имају потребну документацију, сви путници који буду аплицирали добију сав новац назад.

Коментаришући наводе друге групе путника, која је за Нову годину путовала на италијанско језеро Лаго ди Гарда, а потом била смештена 130 километара даље, Сеничић је истакао да је то честа појава у време празника када је велик број путника и када су објекти преоптерећени.

Према његовој оцени, путници имају право да захтевају делимично повраћај новца због делимичног неиспуњења програма путовања, имајући у виду да је, како каже, нашим законом јасно прецизирано да уколико се иде на одређену дестинацију, смештај мора да буде управо на тој дестинацији или негде у окружењу.

"Савет је да се обрате агенцији по повратку са пута. Имају рок од осам дана, односно 15 дана је најкаснији рок да упуте жалбу и да захтевају делимично повраћај новца зато што није испуњен програм путовања. Уколико то не буде како треба, треба да се обрате туристичкој инспекцији са истим захтевом. Уколико је агенција наша чланица, могу да се обрате и нама да спроведемо процес арбитраже који је врло брз, који је врло сличан судском поступку и да на тај начин заштитимо њихова права и да добију делимично повраћај новца за неиспуњење програма путовања", навео је Сеничић.

Директор YUTA навео је и да се наредни ударни термин, у туристичком смислу, очекује за Сретење, када ће нарочито популарни бити аранжмани на планинама са скијањем.               

EUR/RSD 117.0386
Најновије вести