Србија корак ближе елиминацији хепатитиса Ц

НОВИ САД: У претходних годину дана остварен је важан помак у лечењу хепатитиса Ц (ХЦВ), захваљујући чињеници да су иновативни лекови, који омогућавају потпуно излечење хепатитиса Ц као хроничне инфективне болести, постали доступни одређеном броју оболелих, сложили су се учесници скупа „Корак даље у лечењу хепатитиса Ц“, одржаном у Београду, на иницијативу удружења пацијената која воде борбу против хепатитиса, уз подршку Министарства здравља Републике Србије.
hepatitis
Фото: Youtube Printscreen

На овом стручном скупу су представљени позитивни помаци на пољу креирања здравствене политике о лечењу хепатитиса Ц.

Вирусни хепатитис представља претњу по глобално здравље и један је од водећих узрока смртности у свету, због чега је Светска здравствена организација подржала стратегију за вирусне хепатитисе 2016–2021. која позива на елиминацију вирусних хепатитиса као значајне јавно здравствене претње до 2030. године.

Глобална елиминација хепатитиса Ц није лако остварљив циљ, па многе земље уводе концепт микроелиминације вируса, што подразумева лечење унутар специфичних група пацијената. Ова пракса се успешно показала и у земљама окружења. Стога стручна тела у Србији предлажу да се микроелиминација примењује на оболеле од хемофилије и бубрежне болеснике на хемодијализи, који су под сталном контролом у оквиру здравственог система, а стицајем околности су овим вирусом инфицирани током година лечења.

Концепт микроелиминације ХЦВ у Србији подржало је и Министарство здравља, које активно ради на припреми Стратегије и Националног програма за лечење хепатитиса.

Радне групе Министарства здравља припремају Стратегију и Национални програм за лечење хепатитиса, а нацрт ових важних стратешких докумената је у завршној фази, што представља значајан корак напред у напорима за решавање питања ове хроничне заразне болести која представља озбиљну претњу јавном здрављу. Од прошле године, Министарство и Републички фонд за здравствено осигурање омогућили су лечење савременом терапијом за одређени број пацијената, а тај број однедавно увећавамо сваког месеца, нагласила је помоћница министра здравља др Данијела Урошевић.

Заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије и члан Радне групе Министарства здравља за вирусне болести јетре доценткиња др Ивана Милошевић, изнела је заједнички предлог представника стручних републичких комисија и удружења пацијената да се размотри могућност релаксирања критеријума за увођење савремене терапије у оквиру микроелиминације хепатитиса Ц код група пацијената са хемофилијом и на дијализи.


Кампања Удружења „Хронос”

Удружења оболелих од хепатитиса Ц, у оквиру кампање „Скривени у јавности“ претходних пола године улажу заједничке напоре како би се подигла свест јавности о овој болести.

Удружење пацијената са болестима јетре “Хронос”, Удружење хемофиличара Србије и Савез организација бубрежних инвалида Републике Србије, заједно са лекарима који пружају несебичну стручну подршку, настављају заједничке активности са циљем да јавност упознају са свим изазовима различитих група оболелих од хепатитиса Ц и допринесу заустављању ширења инфекције хепатитиса Ц у Србији“, истакао је Павле Живковић из Удружења “Хронос”.


Савремена терапијска метода у форми директно делујућих антивирусних лекова представља изузетан пробој на пољу лечења хепатитиса као заразне болести. Досадашњи резултати показују велику успешност ефеката терапије, а на основу стручних анализа предвиђамо да ће стратешки приступ даљем лечењу хепатитиса Ц кроз концепт микроелиминације имати опипљиве резултате и за ове групе пацијената и за читав здравствени систем, рекла је др Милошевић.

Представљајући годишњи извештај о хепатитису Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ епидемиолог прим. др Виолета Ракић изнела је податак да је у 2018. пријављен мањи број случајева вирусног хепатитиса Ц у односу на претходну годину.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.4754
Најновије вести