Стевановић: Не смемо да се опустимо

БЕОГРАД: Данашње бројке показују да је облелих нешто мање него јуче, али тек смо на почетку и не смемо да се опустимо, већ морамо да се трудимо да те бројеве смањимо, указао је вечерас директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић.
goran stevanovic
Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић/Др Горан Стевановић

Он је рекао да се на тој клиници тренутно налази 80 болесника, од којих је 11 на респиратору.

Како каже, клиника не ради пуним капацитетом, јер су они тријажни центар, односно ту стижу најтежи пацијенти и увек мора да постоји резерва.Додаје да су њихове смене већ недељама утростручене, а у току ноћи је на различитим позицијама и до 40 запослених.

Сутра ће Инфективну клинику посетити стручњаци из Русије, који су стигли у Србију, којима је Стевановић захвалан на помоћи.

“Они сутра долазе на Инфективну клинику и на друга кључна места и укључиће се у заједничку борбу, као што су то учиниле колеге из Кине”, рекао је Стевановић.

Истиче да се боримо са непознатим вирусом који је први пут на нашем терену и о којем мало знамо.

Он је рекао и да су цифре у Србији, у односу на Италију и Шпанију 10 пута боље, за четврту или пету недељу, али да то не значи да треба да се опустимо, јер је и даље сувише људи на улицама и потенцијални резервоари инфекције који покушавају да се сакрију и који су неодговорни и према себи и према другима.

Каже да су две категорије становништва посебно ризичне. Прва су старе особе и хронични болесници за које је свака болест опасна, а друга млади, здрави, радно активни који мисле да ће вирус проћи поред њих и који се не јављају на време.

Зато истиче да је идеја масовног тестирања и отварања Ковид амбуланти да свако ко има тегобе које личе корону буде прегледан и да се уради тријажа, а да се највећи број пацијената открије у раној фази болести.

Упитан о поређењу са епидемијом великих богиња, Стевановић је рекао да постоји велика разлика, јер је за богиње постојала ефикасна мера контроле - вакцина, а сада се све своди на слушање препорука и мера и "војничку дисциплину".

Указује и да лажне вести праве највише штете у сваком систему и додаје да нико ништа не крије, али да је потребно слушати проверене изворе информација.

Данашњи број оболелих је резултат понашања од пре пет до седам дана, поручио је Стевановић.

Додао је и да садашњим тестирањима покушавају да нађу све који су оболели, а да је тестирање антитела прича за будућност.

“Да знамо колико нам опасност прети у будућност, колико се становништво прокужило, да можемо да проценимо да ли ће нам вирус постати поново сезонски или ће нестати из популације", рекао је Стевановић.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести