Сто година Медицинског факултета у Београду: Богата историја дуга цео век

Свечаном седницом Деканског колегијума обележено је стотину година постојања Медицинског факултета Универзитета у Београду.
Medicinski
Фото: Медицински факултет

Ова установа је до сада изнедрила 42.000 лекара, 3.000 доктора наука, а у години јубилеја примили су и нових 630 студената.

С богатом историјом, која обухвата цео век, Медицински факултет у Београду представља један од стубова развоја медицине, медицинске едукације и истраживања, као и академског живота у нашој земљи.

Факултет је почео да ради 9. децембра 1920. године, говором професора и првог декана Факултета Милана Јовановића Батута у свечаној сали универзитета, након чега је одржано прво предавање др Ника Миљанића. Од онда, изнедрио је преко 30.000 доктора.


RedCap прикупља податке о ковиду-19

Медицински факултет Универзитета у Београду недавно је постао члан RedCap конзорцијума, чиме је добио на коришћење онлајн платформу за упитнике и базе. RedCap представља међународни стандард за онлајн и офлајн прикупљање података у јавноздравственим и клиничким студијама. Значај ове платформе дошао је до посебног изражаја током тренутне пандемије, јер Светска здравствена организација баш ову платформу користи за међународно прикупљање података о пацијентима оболелим од ковида-19. Велики број међународних студија у вези са пандемијом ослонио се на RedCap због безбедности и лакоће коришћења.


На свечаном састанку, који је отворио декан Факултета проф. др Небојша Лалић, додељене су и овогодишње награде колегама за научноистраживачки и педагошки рад.  Скромно, и у складу са епидемиолошким мерама на седницу су се онлине путем укључили и лекари из иностранства са којима факултет успешно сарађује.

- Оно што је Медицински факултет од почетка, али и  током бурних 100 година успео да одржи јесте концепт савременог истраживачког факултета који су донели њени истраживачи. Наш главни циљ за убудуће је да Медицински факултет остане важан део европске универзитетске слике, да остане факултет свог народа и своје земље и да створи повољан академски амбијент за стварање нове армије младих људи посвећених медицини и њеним достигнућима - рекао је проф. др Небојша Лалић, декан Факултета.

Проф. др Лалић је напоменуо да је поносан што се око 400 студената самоиницијативно пријавило да волонтира у болницама и домовима здравља и тако помогну здравственом систему Србије у борби са вирусом корона.        

В. Ц.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести