Штрајк просветара: Захтев - праведни платни разреди

НОВИ САД: Унија синдиката просветних радника Србије најавила је да ће 2. септембра ступити у штрајк јер није испуњено готово ништа из Споразума о решавању спорних питања из 2015. године.
ucionica, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Главни одбор Уније, којој припада 760 школа, донео је одлуку да ће првог дана школске 2019/2020. године часови бити скраћени на 30 минута, постављајући пред Министарство просвете захтев да се наставе преговори о праведним платним разредима. У градовима где имају своје чланове биће организовани протести и конференције за новинаре, где ће, уз опште, бити изнесени и различити локални проблеми, а као главни догађај наводе општински одбор у Београду наредног понедељка, у 11.55 сати, испред Министарства.

Гостујући на телевизији Н1, Владимир Аџић из Уније синдиката просветних радника Србије подсетио је да су они, за разлику од државе, испунили све услове, приставши на Споразум који су 2015. потписали тадашњи министри Кори Удовички и Срђан Вербић, као и тадашњи премијер Александар Вучић. Због тога су 2016. поднели тужбу, која се тренутно налази у Касационом суду.

Бригу о томе какав ће систем бити имплементиран изазивају бројна питања: на који начин се напредује у виши платни разред, колико ће бити транспарентни услови у правилницима који ће омогућити запосленима да не буду нечијом зловољом запостављени у томе, колику ће слободу у дефинисању одређених категорија имати директори и колика ће бити цена рада. Закон о запосленима у јавним службама који би требало да се примењује од јануара наредне године, а који се одавно међу наставним особљем назива законом који сече дуге језике у просвети, уколико не буде имао праведне платне разреде, проузроковаће – страхују – смањење досад тешко изборених права запослених и нестанак бенефита. С друге стране, он ће директорима у школама омогућити да се реше непожељних радника тако што ће их, без личне сагласности, преместити на радно место километрима удаљено од места становања.

Весна Војводић из Синдиката просветних радника „Независност” указала је на то да су зараде у неким секторима неправедно порасле, док су обрачунски радници у школама остали на минималцу, наводећи податак Фискалног савета да је од 2016. до 2019. плата особе на истим пословима у МУП порасла за 28 одсто, у Министарству пољопривреде 12 одсто, док је у школама остала на минималцу од 27.000 динара.

Међу осталим проблемима, наводе се лоше организоване а скупе обуке за просветне раднике, те чињеница да Светосавска награда није исплаћена пет година, али је спорна и дигитализација наставе, с обзиром на то да многе школе немају основне услове за рад.

С. М-ћ

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести