Студенти УНС-а у Српском привредном друштву Привредник

ЗАГРЕБ: У оквиру пројекта који је финансијски подржао Покрајински секретаријат за високо обраовање и научноистраживачку делатност, студенти Универзитета у Новом Саду били су минулог викенда у дводневној посети Загребу.
studenti zagreb
Фото: uns.ac.rs

Делегација из Новог Сада посетила је Српско привредно друштво “Привредник” и том приликом овом друштву поклонила осам рачунара, док су четири рачунара поклоњена Српском народном вијећу, као вид подршке њиховим добротворним активностима које су усмерене на помагање талентованим ученицима слабијих материјалних могућности.

Проректорка УНС-а Сања Подунавац-Кузмановић посебно је истакла значај подршке и бриге „Привредника“ о даровитим младим људима кроз обезбеђивање средстава за школовање, чиме младим особама дају прилику да буду активни чланови српске заједнице, уз констатацију да једино образовани млади људи могу бити носиоци и чувари нашег идентитета и културе.

Српско привредно друштво „Привредник“ припада групи највећих живих задужбина новије српске историје. Друштво је основано 23. септембра 1897. године у Загребу као једна од најзначајнијих привредно-просветних институција српског народа, на иницијативу хуманисте и добротвора, велетрговца и родољуба Владимира Матијевића из Горњег Будачког на Кордуну. Међу знаменитим личностима које су помагале рад „Привредника“ налазе се светски познати научници као што су Никола Тесла, Михајло Пупин, Јован Цвијић и многи други. Наглашен хуманитарни карактер „Привредника“ остварује се кроз његову основну делатност која се огледа у помагању талентованим ученицима и младим особама слабијих материјалних могућности у виду стипендирања њиховог школовања.

Студенти УНС-а су посету Загребу искористили и за обилазак сајмова наутике, гастрономије и хотелско-угоститељске опреме и опреме за лов и риболов.

Д. Д.

EUR/RSD 117.9612
Најновије вести