СЗО: Ризик од омикрона остаје врло висок

ЖЕНЕВА: Светска здравствена организација (СЗО) издала је данас саопштење о омикрону у којем је навела да ризик повезан са овим сојем и даље остаје "веома висок".
korona pix
Фото: Pixabay.com

"На основу расположивих доказа, ризик повезан са омикроном је остао велики. Омикрон много брже расте од делте, доводи до великог ширења у заједници, самим тим долази и до веће инциденције него што смо раније виђали у пандемији", саопштио је СЗО, преноси "Гардијан".

СЗО додаје да, упркос мањој вероватноћи да дође до озбиљнег тока болести него код претходних сојева, велика заразност даје за резултат повећане хоспитализације и наставља да притиска здравствени систем у многим земљама, што може, како наводе, довести до значајне смртности, посебно код људи осетљивог здравља.

"Велики број хоспитализација и пријема на интензивну негу се пријављују у многим земљама, пошто су ово нивои заразе које нисмо видели током пандемије. Више података је потребно да схватимо снагу соја, према количини потрошеног кисеоника, употребе респиратора и броја преминулих од омикрона", додаје се.

EUR/RSD 117.5235
Најновије вести