Ванредна ситуација у Црној Трави, на Власини велики наноси

ЦРНА ТРАВА:  Општина Црна Трава прогласила је ванредну ситуацију на целој својој територији, јавила је данас РТС.
Zavejani putevi Foto Tanjug/A.Rovčanin
Фото: Завејани путеви Фото Танјуг/А.Ровчанин

Сви путеви су завејани, каже за РТС председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић.Снег праћен јаким ветром од јуче ујутро не престаје да пада, висина снежног покривача је прешла метар, а наноси су негде и знатно већи.

РТС преноси да информације о стању углавном самих и старих у удаљеним махалама отежава то што је мобилна мрежа 063 у прекиду.Струје за сада има, али из ове општине апелују да се без преке потребе не креће на пут док ветар не престане и путеви се не очисте.

Окована снегом је и Власина, јавили су РТС гледаоци који кажу да од наноса и ветра ни врата не могу да отворе.Проблема имају планински делови свих општина Јабланичког округа.Како су рекли становници, већ трећи дан без струје је село Ображде у општини Бојник.

Алармантно на Пештеру, евакуација из завејаних аутомобила

БЕОГРАД:  Због јаког ветра и високих снежних наноса за саобраћај су затворени магистрални путеви Нови Пазар-Сјеница и Сјеница–Ивањица, путари су синоћ и у току ноћи на Пештеру евакуисали људе из 70 возила, а беживотно тело мушкарца пронађено је у завејаном аутомобилу на путу у реону села Сушица надомак Сјенице, а још се не зна узрок његове смрти.

Велика акција путара на Пештерској висоравни се наставља.

Руководилац редовног одржавања "Нови Пазар-Пут" Сенад Ибраговић рекао је Танјугу да је беживотно тело мушкарца пронађено ноћас око 3 сата у завејаном аутомобилу на путу у реону села Сушица надомак Сјенице.

Још није познат узрок смрти 66-годишњег мушкарца.Ибраговић каже да је због снежних сметова, јаког ветра и сталних наноса снега на путеве ситуација у Сјеници и даље алармантна."Све екипе су на терену, али не успевамо да очистимо пут. Ради се интезивно и надамо се да ћемо у току дана успети да решимо ситуацију", рекао је Ибраговић.

Како каже, синоћ је било "страшно", а евакусани су путници из више десетина возила."Не знам тачан број људи који смо спасили, знам да је међу њима било и четворо деце", додаје он.Новопазарски путари и ватрогасци су синоћ из аутомобила који су били заглављени и завејани у снегу, ослободили мајку са четворо деце.

Из мећаве је спасена и беба стара 15 дана.Начелник одељења за вандредне ситуаације и послове одбране у Новом Пажару Насер Црноврашанин каже за Тањуг да у Новом Пазару ситуација није тако алармантна као у Сјеници.

"Сшто се тиче Новог Пазара, стање редовно, све што се дешава из правца Дуге Пољане у правцу Сјенице. За сад немамо никаквих пријава о завејаним путницима", казао је Црновршанин.

Министарство: Путеви Србије да омогуће проходне путеве

БЕОГРАД:  Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре позвало је данас "Путеве Србије" да заједно са путарским предузећима учине све да омогуће несметано и безбедно одвијање саобраћаја у целој земљи.

"Имајући у виду отежане услове саобраћаја, посебно кад је реч о планинским пределима, очекујемо од Путева Србије и путарских предузећа да уложе максималан напор да главне саобраћајнице остану проходне без обзира на временске прилике и да ефикасним деловањем омогуће да се што пре поново успостави саобраћај и на оним деоницама које су тренутно непроходне", наводи се у саопштењу.

Министарство апелује на возаче да обрате посебну пажњу у вожњи, да се пре поласка на пут информишу о проходности путева и да се придржавају свих прописа, као и правила вожње у зимским условима.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести