Афричка куга свиња озбиљна претња за Србију и Балкан

Смањење популације дивљих свиња најважнија је мера у спречавању појаве заразне болести афричке куге.
svinje, ilustracija
Фото: Илустрација

То кажу стручњаци и надлежни и напомењу да би нарочито мањи фармери требало да воде рачуна о биосигурносним мерама, односно подигну их на виши ниво.

Такође је важно да се на време и правилно реагује на прву сумњу ове болести код животиња и да се не спроводи групни лов, већ појединачни. На територији Србије за сада није регистрована појава афричке куге свиња, али су ипак на снази превентивне мере будући да за то постоји опасност јер се ради о врло заразној болести.

Наиме, Министарство пољопривреде донело је наредбу о одстрелу дивљих свиња како би се спречила појава болести, а министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да је план да се у наредна два до четири месеца популација дивљих свиња редукује чак и за 70 одсто.

Недимовић је за  Тањуг  рекао да хигијенско-здравствени одстрел неће угрозити опстанак популације дивљих свиња, те да је та мера неопходна како би се што више редуковао број евентуалних преносилаца вируса афричке куге.

"Нема лека за афричку кугу свиња, на свету не постоји. Где год се појави болест мора доћи до еутаназије", рекао је Недимовић.

Секретар Удружења за пољопривреду Привредне коморе Србије Ненад Будимовић рекао је за  Тањуг  да је једна од мера да се ова болест сузбије смањење популације дивљих свиња где се вирус одржава и брзо мутира.

"Не постоји вакцина против ове болести која је опасна за домаће и дивље свиње, и наноси велику економску штету, док по људе срећом, није опасна" рекао је Будимовић.

Како каже, у граничним подручијима, нарочито код земаља код којих је регистрована појава болести, Румунији, Мађарској, Бугарској може да се смањи популација домаћих свиња откупом живе стоке, и самим тим и могућност да се унесе вирус.


Шта мора да се ради

У циљу сузбијања и спречавања ширења заразне афричке куге свиња у Србију, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде издало је пре двадесетак дана наредбу о предузимању мера које се превасходно односе на строгу контролу промета и увоза живих свиња и производа свињског порекла у земљи.

На новосадским пијацама данима нема  месних прерађевина ни из домаће радиности нити из Мађарске које су биле чиниле уобичајену понуду. Пијачне продавце свакодневно контролишу ветеринарски  инспектори.. Из ветеринаске амбуланте у Белој Цркви која је близу са румунском границом где је појава  афричке свињскње куге регистрована, рекли су да се придржавају упутстава и да на срећу,  нема разлога да посуњају у епидемију. - Свиње су здраве, али је сточарима предочемо,  да у случују  да било шта примете необично код животиња одмах обавесте ветеринаре. Кренули смо у одстрел дивљих свиња, док домаће свиње обележавамо, уколико се болеста појави, да би сточари добили надокнаду. Болест је заразна и не постоји лек осим да се чим једна свиња оболи омдах изврши еутаназија над свим житовињама.

Међу мерама је спречавање продора меса, прерађевина и свега осталог из земаља које имају тај проблем, а што може угрозити животињски свет.

Према наредби коју је издало ресорно министарство, увозна дозвола може да се изда ако не постоји ризик по здравље животиња што се утврђује у складу са Законом о ветеринарству и Директивом Управе за ветерину којом је јасно прецизирано поступање по сваком захтеву.

Наредбом се забрањује слободан увоз и провоз пошиљака пореклом из земаља или подручја захваћеним афричком кугом свиња, а за сваки конкретан случај издаје се увозна дозвола.

Она је донета због погоршања епизоотиолошке ситуације у региону (Мађарска, Румунија, Бугарска), и непосредне опасности од појаве ове болести у Србији.


Кретање дивљих свиња каже не може да се контролише и једино што их зауставља у даљем кретању су природне препреке- шуме, реке.

За ову болест наводи, специфично је и то да нема правила где ће се појавити.

"Наши фармери треба да знају да је битно да биосигурносне подигну на виши ниво, да нема кретања и да се не дозвољава да неко уђе у објекте", објашњава Будимовић.

Како каже, више су угрожена мања домаћинства где су те мере мање заступљене, док је за очекивати да велике фарме сигурно спроводе те мере.

"Одстрел дивљих свиња јесте можда драстична, али једна је од добрих метода јер мора да се смањи популација дивљих животиња који су носилац и фактор преноса болести", каже Будимовић.

Афричка куга свиња је заразна вирусна болест домаћих и дивљих свиња која се преноси контактом заражених са здравим свињама, контаминираном храном и водом, одећом и обућом, инфицираним предметима и опремом, превозним средствима, стајњаком, глодарима, инсектима.

З.Д.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести