Биткоин пао 10% након увођења у платни промет у Ел Салвадору

ЊУЈОРК: Цена биткоина је драматично пала у уторак када је Ел Салвадор усвојио највећу криптовалуту по тржишној капитализацији као законско средство плаћања, поставши прва земља у свету која је то учинила.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Биткоин је на јутарњем трговању пао за чак 16 посто спустивши се испод нивоа од 43.000 долара, након чега је током дана благо смањио минус на око 9,5 процената и трговао се на 46.892,04 долара, према подацима са платформе КоинМетрикс.

Етер је потонуо за 12 посто на 3.441,21 долара, извештава ЦНБЦ.

На платформама за трговање МикроСтратеџи и Коинбејз такође је регистрован пад цене од око 9,0, односно 4,0 одсто, респективно. Корисници Коинбејза су доживљавали у уторак ујутро одлагање или отказивање трансакција у "већој мери", објавила је ова компанија на Твитеру, додајући да су ти проблеми решени до поподневних сати.

Сличне проблеме имали су и корисници на крипто берзама Кракен и Гемини.

Ел Салвадор је на дан када је увео биткоин као званично средство плаћања привремено онемогућио коришћење државне апликације дигиталног новчаника Ћиво, како би повећао капацитет сервера, што је спречавало нове кориснике да га инсталирају, објавио је салвадорски председник Најиб Букеле у твиту.

„На било који податак који корисници покушају да унесу у овом тренутку систем ће одговорити поруком ''ерор“, навео је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести