Брент "прескочио" ниво од 80 долара за барел први пут од 2018.

ЛОНДОН: Цена сирове нафте Брент за новембарску испоруку премашила је данас 80 долара за барел први пут у последње три године, показују подаци са тржишта.
naftna platforma Foto:Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

Раст цене је узрокован већом потражњом за енергијом, која услед опоравка глобалне економије од пандемије, надмашује понуду.

На азијском трговању јутрос у 5:00 часова по средњоевропском времену, цена децембарских фјучерса Брента порасла је за 0,85 посто на 79,36 долара по барелу, док су новембарски фјучерси скочили за 0,83 процента на 80,19 долара, након што су претходно достигли у једном моменту чак 80,35 долара по барелу, преноси Раша тудеј.

Цена фјучерса америчке WTI нафте такође је ојачала за 0,85 одсто на 76,09 долара по барелу.

До поскупљења "црног злата" долази услед знакова о побољшању изгледа глобалне потражње за енергијом, при чему рафинерије не успевају да обезбеде довољне количине нафте јер понуда расте споријим темпом.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници, укључујући Русију, ублажавају ограничења везана за испоруке која су уведена прошле године на врхунцу пандемије ковид-19. Тржишни актери ишчекују нову прогнозу ОПЕК-а о глобалним изгледима потражње за нафтом која треба да буде објављена касније данас, и у којој ће детаљно бити изнети ставови групе о тржишним фундаментима.

Берзански аналитичари кажу да би цене могле са наставе раст и предвиђају да ће потражња за горивом достићи ниво пре пандемије почетком следеће године.

„Потражња за нафтом би могла да порасте за 500.000 барела дневно јер високе цене гаса приморавају потрошаче да се преоријентишу на друге енергенте“, изјавио је за "Блумберг" Вивек Дар, аналитичар за робна тржишта у аустралијској Комонвелт банци.

Према његовим речима то ће довести до још израженијег дефицита понуде на тржиштима, с обзиром на чињеницу да ће подизање производње ОПЕК -а и савезника од 400.000 барела дневно сваког месеца резултирати повећањем глобалне понуде за само 2,,0 посто до краја године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести