ЦЕНА СИРОВЕ НАФТЕ НАЈВИША ЗА 10 МЕСЕЦИ Ево колико

ЊУЈОРК/ ФРАНКФУРТ/ МОСКВА: Цена сирове нафте WTI је данас порасла изнад 91,6 долара за барел, на највиши ниво у последњих 10 месеци.
nafta
Фото: pixabay.com

Према подацима са светских берзи, фјучерси сирове нафте WTI су се данас у 9.30  продавали за 91,646 долара за барел, а нафта Брент за 94,748 долара по барелу, преноси Трејдинг економикс.

Главни разлог за раст цена су очекивања тржишног дефицита у снабдевању нафтом у четвртом кварталу пошто су Саудијска Арабија и Русија саопштиле да ће наставити са добровољним смањењем производње нафте до краја године

Тржишта истовремено очекују опоравак потражње за нафтом у Кини.

Блумберг упозорава да светске рафинерије не могу да произведу довољно дизел горива које би задовољило светску потражњу, што је довело до значајног поскупљења овог енергента и смањења глобалних залиха.

Како наводи портал оилприце.цом, недостатак дизела већ негативно утиче на секторе грађевинарства, транспорта и пољопривреде.

Проблем је акутан у Европи и Северној Америци, где је један број рафинерија затворен током пандемије, а друге су претворене у погоне за производњу биогорива.

 Преостали капацитети су довољни за производњу бензина, али не могу да задовоље потражњу за дизел горивом.

Европске транспортне компаније и америчке грађевинске фирме ће због тога и даље бити у проблемима који могу да се погоршају на почетку грејне сезоне због веће потражње за мазутом.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести