Евро се опоравио, долар незнатно склизнуо, фунта посрће

ТОКИО: Долар је склизнуо током ноћи и креће се јутрос незнатно испод 20-годишњег максимума на азијском трговању, након што су двојица креатора политике Федералних резерви (ФЕД) изјавила да преферирају мање повећање камате од 100 базних поена на које се кладе инвеститори.
funta/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Индекс долара, који мери вредност америчке валуте у односу на шест ривала, износи данас 108,60 поена, након што је у четвртак достигао највиши ниво од септембра 2002. од 109,29 бодова са којег се током ноћи повукао, извештава Ројтерс.

Чак и порет повлачења, доларски индекс је на путу да трећу недељу узастопно заврши с добитком од од 1,58 посто у односу на прошли петак, јер су опкладе о агресивнијем подизању камате ФЕД-а и забринутост због рецесије подстакли потражњу за зеленом новчаницом као сигурним уточиштем.

Евро се тргује данас на нивоу од 1,00245 долара, након што је у четвртак на кратко пао испод паритета према долару.

Јединствена валута је потонула јуче на само 0,9952 долара, под утицајем нових, погоршаних прогноза Европске комисије о изгледима економског раста и инфлације у ЕУ и еврозони, и политичких превирања у Италији и оставке премијера Марија Драгија коју је председник земље одбио.

Британска фунта је ноћас потонула на 28-месечни минимум од 1,1761 долара, а тренутно је у благом успону и тргује се за 1,18265 долара. У односу на прошли петак, изгубила је 1,71 посто вредности према долару и на путу је да, због политичке кризе у Британији након оставке премијера Бориса Џонсона, забележи најгору недељу од почетка маја.

У односу на јен, долар је остао стабилан на 138,98 јена, при чему је на недељном нивоу ојачао за 2,1 посто према јапанској валути.

Трговци на валутним берзама су се кладили да ће се ФЕД на заседању 26. и 27. јула определити за супер-велико пооштравање услова задуживања, пошто су подаци објављени у среду показали да инфлација расте најбржим темпом у последње четири деценије.

Међутим, такве опкладе су смањене након што су гувернер ФЕД-а Кристофер Волер и председник ФЕД-а у Сент Луису Џејмс Булард рекли да нису за повећање камате за 100 базних поена већ за 75 базних поена, као прошлог пута, упркос цифрама о инфлацији.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести